NA LICU MESTA E3 2015 – No man’s sky

NA LICU MESTA E3 2015 – No man’s sky

Imali smo priliku da prisustvujemo uživo prezentaciji igre koja je prošle godine na E3 sajmu pokupila sve moguće nagrade i pohvale. Nažalost nismo sami bili u mogućnosti da probamo igru (niti da fotografišemo prezentaciju) a nije najavljen definitivan datum izlaska ovog naslova, ali ono što smo videli jeste bilo dovoljno da nam dobrano zagolica maštu.

No man’s sky je igra koja koketira sa sandbox principima kakve vidimo na primeru u Minecraftu. Vi ste istraživač koji se sa svojim svemirskim brodom nalazi u galaksiji koju je potrebno istražiti, a koju zajedno sa vama istražuje i ogroman broj drugih igrača. Dok ste na planeti možete se po njoj šetati, istraživati različite lokacije, imati interakcije sa biljnim i životinjskim svetom i uzimati određene rude koje kasnije možete prodavati u drugim sistemima ili koristiti za svoje potrebe. Kada odete s planete možete posećivati druge planete ili svemirske stanice i tu trgovati i sretati druge karaktere ili igrače. Tu su i određeni RPG elementi igre tako što uz pomoć planova koje nalazite usput možete unapređivati svoj svemirski brod ili naoružanje. Praktično sami određujete na koji način igrate igru, možete uredno sakupljati rude i zarađivati novac na pošten način kako biste dalje unapređivali brod i istraživali nove vrste hiper pogona koji će vas odvesti dalje u srce galaksije. S druge strane možete odmah da počnete s ubijanjem životinja na planetama, napadima na trgovačke brodove i slično, ali onda treba biti spreman da vas odmah napadnu sistemi za odbranu, što na planetama, što sa svemirskih stanica koje čuvaju trgovačke brodove.

Cilj igre je poprilično mističan – da stignete u srce galaksije, zašto još uvek ne znamo. Ono što s druge strane ovu igru čini jedinstvenom jeste činjenica da planete na koje dolazite bivaju generisane putem matematičkih modela i funkcija tek u onom trenutku kad im se neko od igrača približi, tj kada ih otkrije. Svaka planeta dobija specifični raspored kopna i mora, vegetaciju, životinjski svet i slično. Prema rečima ljudi iz razvojnog tima na ovaj način se može dobiti 18 kvintiliona potencijalnih planeta. Zaista ne znam kako se tačno piše toliki broj ali ih ima baš mnogo :) Interesantno je da kada jedan igrač otkrije po prvi put neku planetu ima priliku da joj da ime ili da čak nazove i neke specifične životinjske vrste koje tu žive. S druge strane ako naiđete na planetu koju je neko već otkrio onda sve o njoj znate na osnovu njegovih otkrića. Igru je moguće igrati i offline što je dodatna pogodnost, samo treba imati u vidu da server prati ko je šta i kada otkrio. Tako da ako ste vi i otkrili planetu ali niste bili online i to prijavili serveru, a neko je u međuvremenu bio online i takođe je otkrio, otkriće se pripisuje njemu jer je prosto prvi to dojavio serveru.

Još uvek nije poznat tačan datum izlaska ove igre ali bi trebalo da je „uskoro“ a trenutno su najavljene verzije za Playstation 4 i po prvi put sada na E3 za PC.

Related Articles