HARDWARE: HyperX Alloy FPS

HARDWARE: HyperX Alloy FPS

HyperX sve više širi svoj posao u industriji gejming periferija pa tako sada posle serije fantastičnih slušalica imamo priliku i da se upoznamo sa njihovom prvom mehaničkom igračkom tastaturom – Alloy FPS. Na ovogodišnjem CES sajmu su čak najavili i ulazak na tržište miševa i podloga ali ćemo se time pozabaviti kada se ti uređaji i pojave na tržištu.

HyperX Alloy FPS

Kao što i samo ime kaže ova tastatura je napravljena u celosti od legure aluminijuma koji joj daje izuzetnu čvrstinu ali je pritom i vrlo lagan. I to se odmah po otvaranju kutije primeti – deluje dovoljno čvrsto kao da biste mogli da je upotrebite u nekoj kafanskoj tuči bez problema ali s druge strane čak i dete može lako da je podigne, vrlo interesantna i dobra kombinacija. Sam dizajn je izuzetno minimalistički što se meni jako svidelo, tu je bukvalno samo aluminijumska ploča iz koje vire tasteri. Ovo je izuzetno dobro i zbog održavanja jer nema bukvalno mogućnosti da vam se bilo gde zavuče prašina ili bilo šta, a s druge strane deluje kao tastatura koja će nadživeti sve nas, izuzetno robusno.

I sam koncept je minimalistički u smislu da nema nikakvih dodatnih dugmića, nikakvih posebnih kerefeka – tu je tačno standardni US raspored tastera uključujući i numeričku tastaturu i to je to. Postoji doduše dodatni Fn taster koga možete u komibnaciji sa funkcijskim tasterima koristiti za multimediju, regulisanje jačine zvuka ili u kombinaciji sa strelicama podešavati osvetljenje tastature ali to je to. I osvetljenje je vrlo praktično, tu je poznata crvena HyperX boja i samo možete podešavati njen intenzitet ili prebaciti na breathe (disanje) efekat. Sve u svemu ceo koncept tastature je takav da ne treba da ima bilo kakve šminke, šljaštećih elemenata i slično – savršeno!

Dve stvari koje odmah po otvaranju kutije takođe primetiti jesu i da tastatura nema kabl, što je vrlo interesantno, kao i da se uz nju dobija platnena torba za nošenje. Ovo je sve u cilju da inače vrlo kompaktnu tastaturu možete lako sa sobom poneti na neki turnir ili slično. Sam kabl je končanog tipa, i to vrlo robustnog tkanja, a na drugom kraju ima dva USB priključka. Ovaj drugi služi da napaja USB port koji se nalazi na tastaturi a služi za punjenje mobilnih telefona i drugih uređaja. Lepo je i što je ovaj dodatni USB jasno obeležen pa ako imate manjak portova na računaru a nije vam neophodna opcija punjenja možete i da ga ne priključite. S druge strane malo je zamerka što USB port na samoj tastaturi može da se koristi samo za punjenje uređaja a ne i za povezivanje periferija kao što je miš na primer ali objektivno to i nije toliki problem. Lepa stvar je što je njegova lokacija baš nekako zgodna, pogotovu ako punite recimo telefon koji bi valjalo da vam bude pri ruci.

U kompletu se dobija i alat za promenu kapica na tasterima kao i WASD i 1234 tasteri u drugoj crvenoj boji ukoliko želite malo da osvežite izgled tastature. Posebno su interesantni WASD tasteri koji imaju neku vrstu teksture na sebi, slično onim rebrima na podovima autobusa, te samim tim uvek možete vrlo lako da se orijentišete isključivo na osnovu osećaja gde ruka treba da vam bude. Iskreno nemam pojma zašto su i brojevi stavljeni kao dodatna opcija, verovatno da biste lakše našli tastere za promenu oružija ili tako nešto, ali svakako nije nešto što škodi.

Zanimljivo je da tastatura ima i u nazivu FPS i da se i reklamira kao model upravo idealan za pucačine iz prvog lica. S jedne strane jeste logično da se HyperX obraća ovoj populaciji, ali s druge strane mi nije jasno zašto se potpuno ravnopravno ne bi mogla koristiti i za druge tipove igara.

Cherry MX tasteri

Dolazimo i do najbitnijeg segmenta mehaničke tastature a to su samo switchevi odnosno tasteri. Alloy FPS dolazi u tri varijante najčešćih Cherry MX tastera – crveni, braon i plavi. Na kupcu je da se odluči koji mu najviše odgovaraju a cena za sve modele je istovetna, samo prilikom kupovine naglasite prodavcu koji biste hteli i proverite da li tu imaju na raspolaganju. Svi oni se razlikuju po jačini sile koja je potrebna za pritiskanje tastera, povratnom osećaju kao i zvuku koji proizvode pa ćemo pokušati malo da vam približimo u kratkim crtama karakteristike svakog od njih.

Cherry MX Blue – tasteri koji se nalaze i na modelu koji smo mi dobili na test. Ovi tasteri zahtevaju nešto jaču silu pritiskanja (50 cN jedinica) a daju i jači taktilni povratni osećaj kao i zvučnu povratnu informaciju. U pitanju su takozvani „clicky“ tasteri što znači da kada brzo kucate će u kancelariji odjekivati praktično kao u nekadašnjim daktilo biroima gde su radili na kucaćim mašinama. Ova vrsta se generalno smatra najboljim za one koji vole da kucaju, dakle igranje nije primarni fokus.

Cherry MX Red – crveni tasteri su inicijalno i razvijeni kao „gejmerski“ i to su potpuno linearni switchevi koji nemaju povratni osećaj kada je tačno pritisnut taster i nema klika tako da su potpuno tihi. Njihova najveća prednost je ultra-brz odziv pa su baš zato i idealni za igre u kojima je neophodno jako brzo pritiskanje tastera, pogotovu više puta za redom.

Cherry MX Brown – tasteri koji su negde na pola puta između plavih i crvenih, oni imaju povratni osećaj pritiska ali ne tako jak kao kod plavih. Pri tom su značajno tiši od plavih tastera, iako su ipak nešto bučniji od crvenih, dakle neki balans između protreba tvrdokornog gejmera i nekoga ko baš voli da kuca. I braon i crveni tasteri zahtevaju nešto manju silu pritiska od 45 cN.

Imajte pritom u vidu da su različite vrste tastera praktično i različite filozofije kod ljubitelja mehaničkih tastatura tako da je ovo kratko objašnjenje samo u grubim crtama. Za više informacija možete pogledati kratka pojašnjenja i na HyperX sajtu ili naravno i sami pretraživati internet.

Bitna informacija vezano za trajnost same tastature jeste i da su svi ovi Cherry MX tasteri sertifikovani na 50 miliona klikova, dakle kada je jednom kupite to vam je igračka za mnogo duži vremenski period.

Zaključak

HyperX nas je poprilično oduševio svojim prvencem na polju mehaničkih tastatura, pre svega činjenicom da je ponuđen vrhunski kvalitet u jako svedenom i praktičnom obliku. Tu je i opcija izbora različitih Cherry MX tastera zavisno od želja kupca što je jako dobra stvar. S druge strane i cenom ova tastatura spada u neki srednji rang kada su u pitanju mehanički modeli što je opet vrlo pozitivno. Kada sve to saberemo ne možemo a da ovaj model ne nagradimo sa KlanRUR Great for eSports priznanjem!

Model HyperX Alloy FPS
Tip Mehanička tastatura
Tasteri Cherry MX Blue
Dodatno Anti-ghosting, crveno osvetljenje, aluminijumski ram, USB port za punjenje, dodatne kapice za FPS tastere

 

 

Related Articles