HARDWARE: Logitech MK850 Performance

HARDWARE: Logitech MK850 Performance

Najčešće radimo opise proizvoda koji su vezani isključivo za gejming ali bežični komplet tastature i miša koji nam je stigao na test MK850 Performance bi pre mogao da se nazove vrhunskim modelom za užitak. Iako ima u naslovu baš Performance utisak je da je akcenat pre nekako da udobnosti.

Bežična sloboda

I dok smo ranije uvek zazirali od bežičnih periferija iz raznorazni problema – gubljenje konekcije, mešanje drugih signala u domaćinstvu, potreba za čestim zamenama baterija, čini se kao da MK850 upravo služi da nam pokaže koliko je samo tehnologija napredovala. Pre svega ovaj komplet je moguće povezati na više različitih uređaja što je vrlo interesantna opcija – imate jednostavne 1, 2, 3 tastere i na tastaturi i na mišu kojim birate na koji će uređaj biti povezani. Drugo, a vrlo u vezi sa prethodnim, MK850 ima mogućnost povezivanja i preko standardnog Logitech Nano USB risivera, za desktop ili laptop PC računare, ali i preko Bluetooth konekcije što mu omogućava da se poveže sa telefonima, tabletima i bilo kojim drugim pametnim uređajima. Evo nekoliko primera kako to funkcioniše – na primer imate desktop na koji ste stavili USB Nano adapter ali imate i laptop na koji je povezan komplet preko Bluetootha. I na primer doneli ste laptop s posla ali ste zaključili da je neki tekst bolje da otkucate na njemu nego na desktop računaru, upalite ga, na tastaturi selektujete na primer profil „2“, otkucate šta treba, zatim se vratite na profil „1“ i nastavite na primer da se igrate na desktop računaru. Mogućnosti postaju još mnogo veće kada shvatite da ovaj komplet podržava bilo koji uređaj koji može da koristi standardni HID protokol – pametni telefoni, tableti, pametni televizori, sve možete odmah promeniti a za to je dovoljno samo klik na odgovarajući profil. S obzirom da Bluetooth ima domet od oko 10 metara a Nano adapter nešto više jasno je da sa jednog mesta na primer u dnevnoj sobi možete kontrolisati veći broj uređaja. Naravno sve bez kablova i sličnih problema. Dodatna pogodnost je ekstra veliki vek trajanja baterija – za tastaturu je to 36 meseci za dve AAA baterije, dok je za miš 24 meseca za jednu AA bateriju. Menjanje baterija jednom u 2-3 godine zaista ne deluje kao veliki problem.

Na kraju tu je i bezbednost, s obzirom da se radi o bežičnoj tastaturi relativno solidnog dometa uvek postoji bojazan da bi neki haker mogao da se ubaci u vašu vezu i na taj način postavi neki softver koji bi snimao šta vi to kucate. Upravo iz tog razloga postoji enkripcija podataka između računara ili drugog uređaja i tastature pa čak i ako neko uspe da se ubaci u vezu neće moći da dešifruje vaša pisanija.

Tastatura

Prvi pogled na tastaturu otkriva nešto zaista drugačije – ima neki vid malog talasa na sredini, nešto slično sada već pomalo zaboravljenim ergonomskim tastaturama ali u daleko blažoj meri. Naravno udobnost je cilj ovog rešenja i deluje da to postiže jako dobro. A udobnosti još više doprinosi sam oblik tastera koji su nekako drugačije oblikovani tako da imate utisak kao da su prosto stvoreni za duže periode kucanja. Ovde se radi o klasičnoj membranskoj tastaturi i tasteri su relativno plićeg hoda, ali opet jako jako prijatni u radu. Tu su i nožice sa donje strane koje omogućavaju postavljanje dva različita nivoa nagiba tastature. Na kraju dolazimo do takozvanog palm resta, odnosno odmorišta za dlanove, koje je presvučeno tako finom tkaninom da je prosto neverovatno koliko prijatan osećaj daje. Jedino nismo mogli da isprobamo koliko je dugotrajno, znajući Logitech verovatno jeste, ali ovako kada je novo je zaista izuzetan plus za sveukupnu udobnost.

Ako bismo tražili neku zamerku tastaturi to može biti činjenica da je taster za paljenje na jako čudnom mestu sa strane umesto odozdo kao na većini Logitech modela pa je to dovelo da smo čak morali da konsultujemo uputstvo na sajtu da bismo uopšte shvatili kako da pokrenemo uređaj. Ali naravno ova zamerka je minorne prirode jer realno tastaturu palite jednom i posle sledeći put samo da promenite baterije, za tri godine otprilike. Treba naglasiti i da pošto je ovo model za više platformi ima oznake i za PC i za Apple računare na tasterima. Tu su i multimedijalne mogućnosti koje se koriste kombinacijom Fn tastera i F tastera u gornjem redu, dakle ne postoje odvojeni dugmići za to. Još jedna odlična pogodnost koja proizilazi iz kombo prirode MK850 jeste da možete podesiti i tastere na mišu da kada držite Fn na tastaturi imaju drugačije ponašanje od standardnog u zavisnosti od toga šta vam treba.

Miš

Model koji dolazi u kompletu najviše podseća na raniji MX bežični miš, ali je dosta manji i da kažemo nešto svedeniji. Iako manji po dimenzijama ima jako lep greben i odličan oblik koji prijanja za šaku pa možemo reći da je ergonomski zaista dobar ali treba obratiti pažnju da nije simetričan te da kod nas najčešće možete naći samo model za dešnjake. Koristi optičku tehnologiju senzora a osetljivost je 1.000 DPI što neće verovatno biti dovoljno za neki profesionalni gejming, ali nekom prosečnom igraču i korisniku može biti i sasvim u redu. Ukupno ima 8 dugmića koje možete podešavati po potrebi ali treba imati u vidu da su tri zapravo namenjena promenama profila. Ukoliko koristite samo jedan profil onda ove tastere možete preraspodeliti na neke druge funkcije.

Jako bitan je i takozvani hyperfast scroll točkić koji ima mogućnost da se koristi kao standardni, ali i da se klikom na dugme iznad njega promeni mod u takozvani slobodni, gde se točkić skoro neograničeno okreće zahvaljujući inerciji sve dok ga rukom ne zaustavite. Ovo je jako dobra osobina za sve one koji rade dosta sa tabelama ili dokumentima gde im treba da jako brzo prelaze više desetina ekrana skrolujući.

Luksuz za odabrane

Suštinski gledan ovo je jedan fenomenalan komplet kada uzmemo u obzir odlično bežično povezivanje, vrhunsku udobnost i zanimljiva funkcionalna rešenja. Nažalost tu dolazimo i do cene koja očekivano nije baš mala ali nas možda i više rastužuje što je na našem tržištu skoro 50% viša od onoga što se može naći kao informacija na sajtu proizvođača. No bilo kako bilo, ako vam treba odličan komplet koji ćete povezati na više uređaja MK850 je svakako nešto što bi trebalo razmotriti.

Model Logitech MK850 Performance
Tip Bežični komplet miš i tastatura
Tasteri Membranski, udoban oblik
Miš Bežični optički
Dodatno Mogućnost povezivanja sa više uređaja, ekstra prijatan rad

 

Related Articles