NVIDIA Max-Q, novi dizajn za laptopove

NVIDIA Max-Q, novi dizajn za laptopove

Još prošle godine smo mogli videti laptopove sa najjačim grafčkim čipovima pri čemu se razlika u performansama između desktop i laptop računara gotovo izbrisala. Laptop sa nekom od jačih grafičkih kartica je po pravilu dolazio u robusnom izdanju uz visok nivo buke pri gejmingu, stoga nisu bili preterano primamljivi onima koji cene eleganciju i tišinu u radu.

Na Computex sajmu danas je objavljeno da NVIDIA ima novi pristup u izradi koji će omogućiti razvoj tankih, laganih i pre svega tihih gejming laptopova. Sama tehnologija se naziva Max-Q, a u najkraćim crtama donosi 90% desktop performansi uz prepolovljenu potrošnju energije, stoga NVIDIA slogan „3x brže 3x tanje“ prilično odgovara realnom stanju.

Svaki čip bilo CPU ili GPU ima nešto što se zove TDP, a to je količina energije u W-ima (vat) koja se oslobodi u vidu toplote, te zadatak coolera je da tu toplotu odnesu sa sa čipa. Stoga ukoliko se prepolovi TDP nekog čipa jasno je da će zadatak za cooler biti lakši, pa je moguća ugradnja manjih i tiših coolera što se odražava na dimenzije i nivo buke samog uređaja. Max-Q je upravo to, smanjen TDP uz specijalno rešenje hlađenja koje je NVIDIA razvila.

S obzirom da se u osnovi nalaze Pascal karitce, skuplji modeli će biti opremljeni sa G-Sync, VR podrškom, 4k displejima i svim onim što možemo naći na desktop platformi. Novina je i NVIDIA WhisperMode tehnologija koja omogućava da laptopovi budu dosta tiši priliko gejminga balansirajući između frejm rejta i grafičkih podešavanja. Grafičke karte će raditi onoliko koliko treba da izbace frejm rejt adekvatan displeju, a ušteda će se odraziti na potrošnju energije, temperaturu i buku.

Implementacijom Max-Q tehnologije proizvođači laptop uređaja mogu da spakuju pravu gejming „zver“ u dimenzije ultrabooka. Prvi takav uređaj je ASUS-ov RoG Zephyrus GX501 koji u kućištu od svega 17.9mm donosi GTX 1080, displej sa 120Hz opremljen G-Sync tehnologijom i sve to uz nivo buke ispod 39dBA. Poređenja radi Macbook Air je 18mm.

Prošle godine je prodato preko 10 miliona gejming laptopova, a od danas taj broj može samo da raste jer više nema potrebe za kompromisom između elegancije i performansi. Jedan Max-Q laptop pored gejminga biće interesantan i onima koji se bave foto i vide obradom.

Max-Q uređaji dolaze sa GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060 grafičkim čipovima, a svoje modele su najavili skoro svi vodeći proizvoćači kao što su Acer, Aftershock, Alienware, ASUS, Clevo, Dream Machine, ECT, Gigabyte, Hasee, HP, LDLC, Lenovo, Machenike, Maingear, Mechrevo, MSI, Multicom, Origin PC, PC Specialist, Sager, Scan, Terrans Force, Tronic’5 i XoticPC.

Related Articles