Calyos i koncept bešumnog računara

Calyos i koncept bešumnog računara

Sigurno su retki oni koji su upoznati sa radom kompanije Calyos, koja svoj Kickstarter projekat još nije prevela do širokih masa. NSG S0 je njihov novi i drugi u nizu koncept kućišta koje pored potpore obezbeđuje i hlađenje za komponente.

Radi se o kučištu sastavljenom iz tri dela. Prvi deo je zadužen da smesti sve komponente i prekriven je kaljenim staklom omogućavajući lak pristup „unutrašnjosti“ računara. Druga dva dela su radijatori, odnosno toplotne rešetke namenjene hlađenju procesora i grafičke karte. Radijator koji hladi procesor poseduje tri slota za dodatne ventilatore, dok GPU radijator poseduje dva, prilikom čega je to samo dodatna opcija potrebna onima čiji računari rade na ektremno visokim temperaturama. Koliko je sam sistem efikasan vidi se na testiranom primerku koji je GTX 1080TI uparenu sa i7 6800k držao na 60⁰ C. Toplota se sa komponenti prenosi prostom konvekcijom odnosno metodom gde se topliji fluid kreće prema hladnijem i predaje toplotu okolini.

Kućište u osnovi nema niti jedan ventilator, stoga da bi tišina bila apsolutna trebalo bi odabrati neku takođe pasivno hlađenu napojnu jedinicu.

Postoji mogućnost i farbanja kućišta u željenu boju, što će uz led osvetljenje oko matične ploče i samih komponenti pružiti maksimalan nivo personalizacije onima koji su probirljivi po tom pitanju.

Cena koja je najavljena iznosi 600e, što i nije previše imajući u vidu da dobijate potpuno rešen sistem hlađenja koji je u nivou vodenog hlađenja kao i estetski primamljivo kućište koje prezentuje sve svoje komponente već na prvi pogled. Naravno oni koji rade u manjim prostorima će izbegavati ovo kućište što zbog robusnih dimenzija što zbog težine koja iznosi preko 21 kg.