HARDWARE: Sandberg Wireless Sniper Mouse i Touch RGB Mousepad Aluminium

HARDWARE: Sandberg Wireless Sniper Mouse i Touch RGB Mousepad Aluminium

Stvari kao što su RGB osvetljenje ili bežične periferije su već postale vrlo uobičajene u gejming svetu a sada imamo prilike da se bliže upoznamo sa jednim bežičnim mišem i odgovarajućom podlogom koji dolaze od danske kuće Sandberg.

Wireless Sniper Mouse

Pomaci u tehnologijama bežičnog prenosa podataka znači da sada nije neophodno da imate najskuplji model na tržištu da biste imali miš bez kabla što se pokazuje i na primeru ovog Sandberg modela. Reč je o bežičnom uređaju koji je prilagođen za korišćenje desnom rukom, ergonomskog oblika i što je jako bitno dosta male težine. Izrađen je od kombinacije hrapave i glatke, sjajne, plastike što vizuelno deluje vrlo lepo. Za lepši vizuelni doživljaj tu je i osvetljeni točkić kao i Sandberg logo na zadnjoj strani. Celokupna izrada deluje dosta solidno a posebno bismo izdvojili točkić koji je nekako širi nego standardni što daje dosta lep utisak u radu. Pored standardna dva dugmeta i točkića tu su još dva tastera pod palcem kao i tri dugmeta sa gornje strane i još nekoliko kontrola sa donje strane. Glavno dugme do točkića je DPI switch dugme što je samo po sebi dosta jasno i možete menjati osetljivost ugrađenog optičkog senzora u predefinisanim podeocima sve do 2.400 DPI. Sa strane se nalazi dugme kojim menjate mod rade iz “gaming” u “media” i obratno. Suština je da se u media modu i manje troši baterija i da se menja šta rade dugmići pa ćete tastere koristiti za menjanje pesama i slično. Još jedno interesantno dugme je “clear screen” koje će spustiti sve aktivne prozore i prikazati desktop. Nismo baš sigurni zašto je ovakva funkcija implementirana na tako bitnom mestu ali može biti zgodno ako radite na poslu nešto što ne želite da vidi šef.

Sa druge strane miša se nalaze još dva prekidača – jedan služi za paljenje i gašenje uređaja, s tim da ima i treći položaj kada je uređaj upaljen ali ima i osvetljenje (možete ga koristiti i bez osvetljenja jer tada baterija duže traje). Sa druge strane je prekidač koji reguliše učestalost komunikacije sa računarom koja može biti 500Hz, 250Hz i “media”, što pretpostavljamo da znači još manje. U svakom slučaju za ozbiljne gejming primene je bolje staviti što veću učestalost ali onda posle smanjiti kada se ne igrate jer ćete na taj način štedeti bateriju. Sa donje strane miša se nalazi i mesto za nano USB adapter koji kada pohranite u uređaj služi zapravo kao još jedan dodatni klizač, a u laptopu ili desktop računaru će isto vrlo lako naći svoje mesto. Dobra stvar je što miš možete koristiti i putem priloženog kabla a tada se i puni interna baterija. Ovaj kabl je potpuno standardni micro USB, kakav se nalazi na većini punjača za mobilne telefone, pa ne morate brinuti za punjenje čak i ako ga izgubite. Interna baterija je kapaciteta 1.200 MAh a proizvođač tvrdi da je dovoljna da izdrži oko 3 meseca korišćenja pri čemu je vreme punjenja 6 do 8 sati. Sa gornje strane se nalazi i mali svetlosni indikator koji će vas obavestiti kada treba miša priključiti na punjač.

Sve u svemu ovo je jedan vrlo solidan miš za igranje – rezolucija od 2.4000 DPI nije najveća ali za većinu igrača sasvim dovoljna, nema nikakvih zastajkivanja i lagova prilikom bežične komunikacije a podjednako ravnopravno se može koristiti i dok se puni preko kabla.

Touch RGB Mousepad Aluminium

Radi se o podlozi koja je u potpunosti izrađena od aluminijuma koji je presvučen hrapavom plastikom. Ova kombinacija pravi jako brzu podlogu pa to treba imati u vidu ako ste navikli da igrate na nekoj sporijoj platnenoj podlozi. S druge strane treking senzora je odličan tako da nećete imati nikakvih problema sa preskakanjem i slično a miš će prosto leteti po podlozi. Sa donje strane se pak nalaze velike gumene stope tako da podloga stoji uvek čvrsto na stolu.

Ipak glavni adut ove podloge nije sama površina podloge već kako ona izgleda, pre svega zahvaljujući sada izuzetno popularnom RGB osvetljenju. Po celom obodu podloge se nalazi osvetljenje kao i na delu gde je logotip kompanije, te se sveukupno dobija vrlo zanimljiv vizuelni utisak. Touch deo naziva ovog modela se odnosi na način promene osvetljenja – u gornjem delu podloge se nalazi nešto odštampano nalik na otisak prsta i dodirivanjem ovog dela menjate boju osvetljenja ili način na koje se ono menja. Iznad tog dela se nalazi i metalni deo kućišta u kome se verovatno nalazi napajanje za osvetljenje i odakle polazi USB kabl koji je dovoljno samo povezati na bilo koji port odakle crpi struju, nikakav dodatni softver nije potreban. Jedino ograničenje je što nemate baš sve boje RGB spektra već samo one predefinisane ali i njih ima sasvim dovoljno.

Tehnologije dostupne svima

Wireless Sniper Mouse je odličan primer da se i u relativno pristupačnom uređaju može dobiti dobar bežični miš koji će sasvim zadovoljiti potrebe većine gejmera. S druge strane RGB Mousepad je nešto skuplji kada uzmemo u obzir cene podloga ali za to dobijate vrlo efektno osvetljenje, pa što bi se reklo ko voli može biti dobar izbor.

Karakteristike:

Model Wireless Sniper Mouse
Tip Optički bežični miš
Povezivanje USB, wireless
Senzor 2.400 DPI
Dodatno DPI prebacivanje, podešavanje osvetljena

 

Model Touch RGB Mousepad Aluminium
Tip Podloga za miša – plastična površina
Povezivanje USB
Dodatno RGB osvetljenje

 

Related Articles