HARDWARE: Logitech G703

HARDWARE: Logitech G703

Logitech nastavlja da unapređuje svoje gejming miševe svakom narednom iteracijom a da pritom dosta veliki fokus stavlja i na bežične uređaje. Ono što je takođe bitno jeste da prave model za sve cenovne rangove pa smo tako dobili na test novi G703 koji svakako spada u viši rang ali je ipak iole pristupačan što se cene tiče.

Prodigy evolucija

Kada je miš stigao na test prvo sam pogledao kutiju i ozbiljno se zapitao – pa ček zar ja već nisam testirao ovaj model? I zaista vrlo ga je teško razlikovati od G403 Prodigy koji je fizički identičan a koga smo opisivali pre nekog vremena. Međutim kako su želeli da ga malo „osveže“, a i realno je pravilo zabunu to što postoje dva G403 miša, jedan sa i jedan bez kabla novi model je dobio i novu oznaku. Svakako što se fizičkih karakteristika su identični, što nikako nije loša stvar jer je oblik jako dobar i prijatan.

Miš je orijentisan za dešnjake, ukupno ima šest dugmića, presvučen je finom gumiranom plastikom koja je jako prijatna na dodir. I kada treba da ga nakačite na punjač je kabl potpuno identičan i radi se o micro USB adapteru koji se može naći bilo gde, ali je dobro što je kabl končanog tipa pa kada ga priključite da se puni možete ga koristiti kao vrhunski gejmerski žični miš.

Tu je i dodatni teg težine 10g ako ga želite dodatno otežati u igri, a moram priznati da mi je fascinantno da smo došli do tako laganih bežičnih gejmig miševa da sada postoji opcija njihovog otežavanja!

Tehnologija se menja

Ipak ako smo rekli da je fizički identičan sa G403 to nipošto ne znači da je identičan i po ugrađenoj tehnologiji koja je sada dosta napredovala. Najbitnija stvar je Lightspeed wireless tehnologija koja omogućava mišu da sa računarom komunicira svakih 1ms, što je standard i za žične miševe. Čak u tom pogledu bez obzira da li je miš na računar povezan kablom ili preko wireless adaptera imate apsolutno identične performanse! Ovo smo već videli u G903 mišu koji je vrhunac njihove ponude, ali koji je i 50% skuplji od testiranog modela. Tako da svakako pozdravljamo uvođenje nove bežične tehnologije i u malo više budžetski orijentisane modele.

Druga bitna stvar je ona vezana za punjenje preko končanog micro USB kabla – sada to više nije jedina opcija punjenja! Naime Logitech je razvio tehnologiju pod nazivom PowerPlay koja omogućava da se miš bežično puni preko odgovarajuće podloge dok ga koristite! Nažalost to zahteva da imate i posebnu PowerPlay podlogu koju mi nismo imali za ovaj test, ali čim se pojavi u našem regionu ćemo vam doneti utiske vezane za ovaj ceo sistem. U praksi bi to trebalo da funkcioniše tako što imate bežičnog miša o čijem punjenju ne morate da brinete što je zaista idealna situacija. Nažalost prema najavama Powerplay podloga će sama koštati $99, što znači da će moći da je priušte samo oni sa dubljim džepom, ali opet to je nekako i logično za sve nove tehnologije.

Konačno G703 ima optički senzor rezolucije 12.000 DPI što je u kombinaciji sa brzom konekcijom sasvim adekvatno za potpuno profesionalno igranje, samo ostaje pitanje koliko će dugo profesionalci ostati skeptični prema novim bežičnim tehnologijama. U mišu se nalazi i memorija koja pamti sva vaša podešavanja čak i ako nije instaliran softver na računaru na kome ga koristite, a preko softvera možete menjati stepene promene DPI osetljivosti, boju RGB osvetljenja i slične stvari na koje smo već navikli.

Evolucija gaming miševa

G703 skoro ni u jednoj oblasti ne predstavlja revoluciju sam za sebe – oblik je već viđen, Lightspeed tehnologija je već viđena na skupljem modelu, senzor je od ranije. Ipak donosi jednu veliku potencijalnu novinu a to je mogućnost bežičnog punjenja ako kupite i odgovarajuću podlogu. Pritom sve te najnovije tehnologije donosi po ceni koja je znatno niža od „flagship“ modela. Samim tim može biti jako dobar izbor za mnoge korisnike.

Related Articles