HARDWARE: Logitech G433

HARDWARE: Logitech G433

Logitech nove gejming slušalice reklamira poprilično interesantnim konceptom – ovo nisu samo gejming slušalice, ovo su slušalice za sve. Zato nas je baš i zainteresovalo šta to nudi novi G433 komplet.

Obučene slušalice

Prvo što se primeti i po čemu su ove slušalice jedinstvene jeste da su naušnice spolja prekrivene finom tkaninom. Navikli smo na tkaninu za jastučiće za uši, ali spolja? Tkanina je tu zapravo da bi mogla da sprovodi vodu, tj kišu dalje od slušalica. Ali čekajte, pa ko još kisne dok se igra na računaru? Upravo to i jeste zamisao Logitecha – ovo ne treba da vam budu slušalice samo za računar, već i za mobilni telefon, tablet, kozolu ili portabilni media plejer. Zato je bitno da su fleksibilne, lagane, lako se pakuju i na kraju krajeva da su otporne na malo kiše ako vas uhvati loše vreme. Tkanina deluje jako zabavno, mi smo na test dobili model u crnoj boji, ali za one malo ekstravagantnije tu su i jarko plava i crvena, kao i specijalna edicija mornaričke kamuflaže. Verujemo da ukoliko se koncep pokaže uspešan kod kupaca možemo očekivati i nove dezene.

Same slušalice su izuzetno lagane i fleksibilne pa neće biti nikakav problem da ih na glavi držite tokom dugih perioda igranja, ali ni tokom slušanja muzike u prevozu na primer. I upravo tu dolazi do izražaja njihova modularnost – kada ih uzmete iz kutije neko bi pomislio da se radi o bežičnom modelu s obzirom da se kablovi ne vide odmah. Njih zapravo dodajete zavisno od potrebe – tu je mikrofon koji se skida, tu je jedan kabl za kontrolere za konzole, drugi za mobilni telefon koji ima ugrađen i mikrofon da biste mogli da se javite na poziv i konačno “punokrvni” kabl za PC na čijem kraju se nalazi USB zvučna kartica koja omogućava ovim slušalicama da vam donesu pravo Surround 7.1 iskustvo.

Unutrašnjost slušalica je od takozvane sportske tkanine, vrlo slične onoj sa spoljne strane i slične kakvu smo već imali prilike da vidimo na ranijim Logitech modelima koja će vam zaista doneti sate zabave bez bojazni od znojenja i slično. S druge strane u duhu modularnosti dobijate i rezervne naušnice izrađene od finog mikrofibera koje su možda malo i prijatnije na ušima ali nisu toliko otprorne na sve spoljne elemente. Konačno u potezu koji po prvi put vidimo kod Logitecha dobijate torbicu za nošenje vaših slušalica što svakako zdušno podržavamo. Sve u svemu G433 se u momentu mogu transformisati iz tvrdokornog headseta za igranje sa sve mikrofonom i surround zvukom u neobavezne slušalice za mobilni telefon kako biste prekratili vreme u prevozu, jako zanimljiv koncept i jako nam se sviđa!

Kvalitet zvuka

Ovde imamo dve odvojene kategorije zvuka, jedan je 7.1 surround koji je praktično moguće iskoristiti samo na PC računaru preko USB konekcije i drugi je stereo koji možete koristiti za konzolu, mobilni telefon, tablet i slično. U oba slučaja je zvuk dobar za ono što se očekuje od slušalica koje su na neki način hibrid između običnih i gejming modela. Basovi nisu prenaglašeni a zvuk je vrlo precizan. Ipak tek prelaskom na 7.1 zvuk dobijate pravi osećaj koliko je zvuk zaista precizan i koliko lako možete pozicionirati protivnika samo na osnovu njega. Za to su najviše zaslužni novi Pro-G audio drajveri koje je Logitech razvio baš za ovu generaciju.

Eksterni mikrofon ima mogućnost filtriranja šumova što će vam dobro doći za komunikaciju u igrama bilo na računaru ili na konzolama. s obzirom da neke slušalice imaju problema sa kompatibilnošću s nekim konzolama treba naglasiti da je Logitech G433 sertifikovan za rad sa svim trenutno aktuelnim modelima, naravno uz neke treba dokupiti odgovarajući stereo nastavak za džojped dok neke to imaju od starta.

Zaključak

Logitech je uspeo da napravi zaista jako lep sklop slušalica koje bukvalno možete koristiti u svakoj situaciji – od igranja, preko gledanja filmova pa do muzike u pokretu. Njihova modularnost i prilagodljivost je svakako za pohvalu ali jedno što nas ne raduje jeste nešto viša cena, skoro su 50% skuplje u odnosu na stariji G430 model. Ipak kada se uzme u obzir da su ovo “slušalice za sve” onda i razlika u ceni može biti opravdana.

Related Articles