Dota 2 – Polemike kao uvertira za Perfect World Masters

Dota 2 –  Polemike kao uvertira za Perfect World Masters

Šangaj će od 19. do 26. novembra ugostiti 10 ekipa u sklopu Perfect World Mastersa. Prvi Minor koji će se održati van Evrope počinje večeras u 3 sata iza ponoći, po evropskom vremenu.

Format takmičenja je malo drugačiji od onog koji smo gledali u dosadašnjem dijelu sezone. Sa obzirom da na turniru učestvuje 10 ekipa, podijeljenih u dvije grupe, prva faza podrazumijeva round robin best of 2 format. Organizatori su odlučili da ekipe koje završe na začelju grupa budu eliminisane iz daljeg takmičenja.

Druga faza podrazumijeva double elimination format. Prva runda donjeg dijela kostura je best of 1 meč, svi ostali mečevi do velikog finala su best of 3, i samo finale best of 5.

Grupe su nasumično formirane, što znači da nijedna ekipa nije imala povlašćen položaj, pa preovladava mišljenje da je grupa B daleko jača od grupe A. To je glavni razlog zbog kojeg se digla tolika prašina oko Minora.

Shodno tome, ne čudi ni količina negativnih komentara koji su preplavili Reddit i Twitter.

Između ostalog Alan “Nahaz” Bester, poznati Dota 2 analitičar, je predložio alternativni način formiranja grupa. Prema njegovoj formuli, aktuelni rejting (ELO) ekipa bi trebao biti ključni faktor. To rešenje izgleda ovako:

Iako je dosta falinki uočeno i ovom sistemu, većina smatra da je ovaj način daleko bolji od onog koji je sastavio trenutne grupe. Ipak, ekipe će do titule i 150 kvalifikacionih poena svakako morati preći trnovit put, na ovaj ili onaj način.

Raspored mečeva možete pogledati na https://www.joindota.com/en/coverages/17569-the-perfect-world-masters.

 

Related Articles