Dota 2 – Lodin Heroes Of Newerth recept za svježi Alliance

Dota 2 – Lodin Heroes Of Newerth recept za svježi Alliance

Fanovi švedske ekipe vičite u glas: Alliance is back! Dugo se čekao povratak posrnulog giganta na pro scenu. Jonathan “Loda” Berg je pažljivo birao svoje saigrače. Nakon skoro 5 mjeseci skautovanja odlučio je koji će to igrači pokušati da mu pomognu u poduhvatu da bivše osvajače The Internationala vrati na stazu uspjeha.

Dva najzvučnija imena su zasigurno Micke “mICKe” Nguyen i Aydin “iNsania” Sarkohi. Ista dvojica koja su predstavljali reprezentaciju Švedske na ovogodišnjim kvalifikacijama za WESG. Iskustvo koje posjeduju je ogromno, ali se fanovima ekipe možda neće svidjeti gdje je stečeno. Naime, mICKe i iNsania su dva igrača Heroes of Newertha koji su svojevremeno žarili i palili HoN scenom kao dio ekipe Fnatic. Aydin je, takođe, dijelio boje ekipe From Another Dimension sa dva zvučna Dota imena današnjice: Zai (Optic Gaming) i KheZu (slobodan agent).

Ovaj dvadesettrogodišnjak je odlučio iskusiti Dota scenu iz prve ruke, pa se 16. avgusta 2016. pridružio švedskoj ekipi Team Doge. Na tom ga je putu pratio i Micke. Zapravo, Micke je bio zajednički činilac svih Aydinovih ekipa: Solidudes (prethodno Team Doge), Prodota Gaming, Tuho i na kraju Alliance. Oni će u svojoj novoj ekipi igrati svoje prirodne pozicije – mICKe je novi midlejner, dok je iNsania novi support (position 4).

Za razliku od njih dvojice, treći Šveđanin Sam “boxi” Svahn, nema toliko iskustva u Doti. Međutim, HoN je potpuno druga pričaboxi, iNsania i mICKe su top 3 igrača po pitanju zarađenog novca u HoN istoriji. Tako da podatak da Sam ima vrlo malo odigranih kompetitivnih mečeva u svojoj Dota karijeri može biti kompenzovan HoN iskustvom. Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno. On je ujedno i novi hard support (position 5) ekipe.

Poslednja prinova je jedini “stranac”. U pitanju je Norvežanin Tommy “ST_ST” Le, koji je došao iz ekipe No Rats. Malo je poznat široj javnosti, ali se očekuje da će pod Lodinim vođstvom pokazati svijetu zašto je on bio izbor iskusnog Šveđanina. On će popuniti preostalu poziciju – offlaner.

Kao što vidimo, stari lisac Dota 2 scene se odlučio da povjeri ulogu rekonstrukcije tima igračima koji nemaju pretjeranog iskustva na profesionalnoj Dota 2 sceni, tako da možemo pretpostaviti da je potencijal na vrlo visokom nivou. Jedan jako ambiciozan projekat. Nadamo se da su momci dorasli izazovu i da nijesu zagrizli više nego što mogu da progutaju.

Misery napustio Optic Gaming

Još jedna iznenađujuća vijest dolazi sa druge strane okeana. Tačnije, iz Optic Gaminga. Dosadašnji roaming support Rasmus “MiSeRy” Fillipsen je odlučio da napusti ekipu. To se moglo i naslutiti obzirom da je sjevernoamerička ekipa na nedavno završenom Midas Mode turniru bila prinuđena da igra sa standinom (Kitrak). Peter “PPD” Dager, kapiten ekipe, je na svom strimu izjavio da je MiSeRy sam odlučio da napusti ekipu, te da nije otpušten. Spekuliše se da će Danac krenuti u formiranje novog tima, koji će činiti on W33haa i još tri, za sada, nepoznata igrača.

Optic je kao njegovu zamjenu predstavio Martin “Saksa” Sazdova, bivšeg kapitena ekipe Mid or Feed, koji se na scenu vraća nakon pauze od dva mjeseca. Ovaj transfer će imati uticaja ne samo na igru ekipe već i na potencijalne osvojene bodove. Naime, Valve ima posebnu stavku u svom pravilniku za ovakve situacije, koja glasi: “Ukoliko igrate sa 4 registrovana igrača tokom kvalifikacija za turnir, a na LAN završnici za petog uzmete zamjenu poeni koje zaradite će biti raspoređeni na sledeći način: registrovani igrači dobijaju 75% zarađenih poena, zamjena dobija 50%”. Ovo direktno utiče na bodove koje bi Optic mogao zaraditi na The Summit 8 turniru (13-17. decembra u Los Anđelesu).

Saksa je za sada samo “flaster” koji bi mogao biti zamijenjen početkom 2018. godine, kada počinje prelazni rok. Ipak, u organizaciji ne kriju zadovoljstvo njegovim angažmanom. “Jako smo srećni što imamo priliku da sarađujemo sa jednim od najtalentovanijih position 5 igrača na svijetu. Smatramo da će ekipi donijeti ne samo pomenuti talent već i iskustvo, osobine koje planiramo maksimalno iskoristiti.”

Makedonski internacionalac je trenutno u Stokholmu, gdje zajedno sa svojim novim saigračima (Zai i Pajkatt) vježba za Galaxy Battles kvalifikacije. Prema riječima menadžera Optic Gaminga, Saksa će ići sa ekipom i na ASUS ROG Masters, koji će se održati u Kuala Lumpuru od 7. do 10. decembra.

Trenutni sastav ekipe Optic Gaming:

Per Anders “Pajkatt” Olsson

Quinn “CC&C” Callahan

Ludwig “Zai” Wahlberg

Peter “PPD” Dager

Martin “Saksa” Sazdov

Related Articles