Dota 2 – MDL Macau nam kuca na vrata

Dota 2 – MDL Macau nam kuca na vrata

Samo dva dana je preostalo do početka MDL Macau. Ekipe učesnice su već pristigle i polako počele pripreme za sedmi ovosezonski LAN turnir. Peti ovosezonski Minor će trajati 3 dana (od 8. do 10. decembra). Čast da otvore MDL će imati kineska organizacija LGD, duelom između svoje dvije ekipe – LGD Gaming i LFY. Meč je zakazan za 3 časa iza ponoći u noći između četvrtka i petka.

Za one koji nijesu upoznati, listu direktno pozvanih ekipa čine: Virtus. Pro, LGD Gaming i EHOME. Preostalih 6 ekipa je svoje učešće zaslužilo kroz kvalifikacije: OG (Evropa), Natus Vincere (CIS), Infamous (Južna Amerika), VGJ. Storm (Sjeverna Amerika), TNC Pro Team (SEA) i LFY (Kina).

Turnir će se igrati u dvije faze. Prva podrazumijeva Best of 1, round robin format (sve ekipe igraju međusobno). Druga faza obuhvata samo 4 najbolje plasirane ekipe iz prve faze, dok preostalih 5 biva eliminisano iz daljeg takmičenja. Lider prve faze će imati priliku da bira svog protivnika u drugoj fazi, koja će se igrati u Best of 3, single elimination formatu.

Pobjednik će, kao i na ostalim Minorima, ponijeti nagradu od 150 kvalifikacionih poena, i oko 110,000 dolara. A koja to ekipa ima najviše potencijala za osvajanje ovog Minora?

Krenimo redom:

Virtus. ProCIS giganti na ovaj Minor dolaze itekako oslabljeni. Njihov kapiten Alexei “Solo” Berezin je na odmoru do kraja godine, pa tako VP mora da se osloni na igru svog trenera, Ivan “Artstyle” Antonova. Legenda CIS scene se vraća na pozornicu u svojstvu igrača nakon godinu dana pauze. Koliko je zapravo zarđao i da li će to koštati VP dobrog plasmana? Mišljenja smo da hoće, ali se nadamo da će nas demantovati. Ovo je, ujedno, prilika za VP da se primakne vodećem dvojcu u Dota Pro Circuitu, sa obzirom na to da ni Team Liquid ni Team Secret ne učestvuju na turnirima do kraja godine. Eventualnim osvajanjem ovog Minora bi i preskočili Team Liquid na drugoj poziciji.

LGD Gamingkineska ekipa koja ove sezone ne briljira. Kvalitet igre tokom The International 2017 i ono što smo imali prilike da vidimo na dva ovosezonska Minora nije ni približan, pa će tako pokušati da poprave generalnu sliku što boljim plasmanom na ovom Minoru. Nakon dobrog plasmana ekipe Natus Vincere na prethodnom Majoru, LGD je izgubio svoje mjesto u top 8 unutar Dota Pro Circuita, te je to još jedan motiv više da zagrizu na MDL Macau. Šansa za osvajanje sa trenutnom formom je minimalna, ali ipak postoji, pa na LGD treba gledati kao potencijalno iznenađenje na ovom LAN-u.

EHOMEkoliko se samo prašine diglo oko ovog direktnog poziva. Ukratko, ACE (kinesko tijelo odgovorno za Dota scenu u toj državi) je isključio EHOME iz svih turnira koji se održavaju pod njihovim pokroviteljstvom. A kineske kvalifikacije za MDL Macau bile pod njihovom jurisdikcijom. Razlog: svi igrači ekipe Wings Gaming su dobili doživotni ban sa događaja koje organizuje ACE, a čak trojica bivših igrača Wingsa trenutno igraju u ekipi EHOME. Međutim, Big Brother Valve je umiješao svoje prste, intervenišući u korist MDL-a, pa je tako EHOME ipak dobio propusnicu za ovaj Minor. Da razjasnimo, ban se ne odnosi na turnire pod pokroviteljstvom Valve-a, samo na one događaje koji idu preko ACE-a. Elem, ovo je prvi LAN za ekipu EHOME, a najbliže plasmanu su bili u kvalifikacijama za prvi Minor ove sezone: i-League Starladder Invitational, gdje su osvojili 4. mjesto. Kvalitet ekipe je prosječan, te čudi odluka da oni budu treći i poslednji direktan učesnik. Ipak, ne treba ih odmah otpisivati, jer je individualni kvalitet igrača veoma visok. Računamo da će EHOME pomrsiti račune favoritima. Ipak, mislimo da nemaju dovoljno snage da ostvare bolji plasman na ovom Minoru.

OG Evropljani su ove sezone na nivou prosječne ekipe i trenutno nijesu ni top 2 u svojoj regiji. Ovo im je tek drugi ovosezonski LAN, a na prethodnom se nijesu proslavili: 5-6. mjesto na AMD SAPPHIRE Dota PIT League. Čini se da sada imaju najviše šansi da osvoje svoje prve kvalifikacione poene i konačno se uključe u trku sa ostalim ekipama unutar Dota Pro Circuita. Individualnog kvaliteta za to svakako imaju.

Natus VincereFavorit iz sjenke. Na prethodnom Majoru su pokazali da imaju potencijala da se vrate na staze starog uspjeha, a ovaj Minor je prava šansa za prvu titulu ove sezone. Najveće prepreke su kineske ekipe i oslabljeni VP. Ukrajinci su na Dream League završnici pokazali da mogu da se nose sa Kinezima (savladan Newbee sa 2:1), dok je VP i u punom sastavu osjetio na svojoj koži kvalitet koji posjeduje novi sastav Na‘vija. Potencijalnim bodovima bi se učvrstili na osmoj poziciji Dota Pro Circuita.

InfamousPeruanska ekipa koja je uspjela da izađe iz sjenke SG E-sportsa, pobijedivši ih u finalu južnoameričkih kvalifikacija sa 2:1. Za sada su oba učešća na ovosezonskim LAN završnicama bila za zaborav (7-8. mjesto na Dream League Majoru i PGL Open Bukurešt Minoru). Smatramo da ni ovo neće biti neko po kojem će ih publika pamtiti. Trenutna forma je ipak daleko od one koja je potrebna za osvajanje kvalifikacionih poena.

Vici Gaming Junior. Storm – Iznenađenje sjevernoameričkih kvalifikacija. Na svom putu su pobijedili Optic Gaming i Digital Chaos (slavili sa 2:1 u oba meča) i tako se kvalifikovali za svoj premijerni LAN ove sezone. Ogroman uspjeh za ovu ekipu. Vjerovatno i najveći što se MDL Macao tiče, jer trenutno ne mogu parirati najboljim svjetskim ekipama. Međutim, uvijek treba biti otvoren za iznenađenja. Treba napomenuti da će VGJ.Storm u svom sastavu izvršiti jednu izmjenu: offlaner ekipe Newbee Demien “Kpii” Chok će standinovati kao carry ekipe, umjesto Ravindu “Ritsu” Kodippilija. Mnogi kažu da je ovo ogromno poboljšanje, ali se postavlja pitanje koliko uspješno će Kpii uspjeti da se uklopi.

TNC Pro Gaming – Učesnici ovogodišnjeg The Internationala su dugo čekali svoj prvi LAN. I konačno su dočekali. U finalu SEA kvalifikacija su savladali apsolutne lidere SEA scene ove sezone – Mineski. Forma je na diskutabilnom nivou, ali ipak je i kao takva dovoljna da se, za sada, nađu u top 3 ekipe svoje regije. Konačno je došao red i na njih da pokažu potencijal na svjetskoj sceni. Kvalitet je tu, igrači su dovoljno dugo zajedno, ali izgleda da je mentalna blokada najveći problem ekipe u ovom trenutku. Nadamo se da će tu prepreku premostiti, za rad njih samih i publike ovog Minora. Mišljenja smo da će OG, Na‘vi i upravo TNC voditi borbu za četvrtu poziciju u grupi.

LFY – Pobjednici kineskih kvalifikacija. U finalu su savladali Newbee nakon 5 nevjerovatnih mapa i tako sebi obezbijedili učešće na tek drugom LAN-u ove sezone. Trećeplasirana ekipa sa ovogodišnjeg The Internationala se bori da pronađe formu. Ipak, i dalje su u vrhu kineske scene. Priliku da zasijaju na LAN-u su propustili na Perfect World Mastersu (osvojili treće mjesto), ali ovo je idealna prilika da se osvoji neki Minor i tako postanu druga najbolje plasirana ekipa kineske regije u Dota Pro Circuitu. Kvalitet je prisutan, komunikacija zna biti problem. Obećali su da će poraditi na njoj a ovo je prava prilika da se uvjerimo da su to i uradili.

Puni raspored mečeva izgleda ovako:

Related Articles