RUR Intervju: Ajk, WarCraft 3 Games.CON 2017 šampion

RUR Intervju: Ajk, WarCraft 3 Games.CON 2017 šampion

Pripremio: Nikola Savić

Pre par nedelja u Beogradu je održan drugi po redu Games.CON festival, a RUR Esports je i ovoga puta bio tu, sa preko 13 turnira u našoj organizaciji na kojima se takmičilo skoro 400 takmičara.

I ovoga puta tu je bio i dobri stari WarCraft III, igra koju volimo i mi i gejmeri kod nas, sa još uvek veoma aktivnom scenom i zajednicom.

Titulu je ovoga puta odneo Aleksa „Ajk“ Radulović, koji je i važio za najvećeg favorita pre turnira, imajući u vidu da prošlogodišnji finalisti Rudan i AtheistP nisu u zemlji.

Mi smo ovu priliku iskoristili i da malo popričamo sa našim šampionom, inače Night Elf igračem, da nam kaže nešto o sebi, o trenutnoj WarCraft III sceni kod nas i svetu, o samoj igri i mnogim drugim stvarima.

Ćao Ajk, čestitamo ti na tituli Games.CON šampiona u okviru RUR Blizzard Arene! Hajde se za početak predstavi ukratko našoj publici

Pre svega, pozdrav svima i hvala vam na čestitkama. Ajmo sad polako. Zovem se Aleksa Radulović, na WC3 sceni poznatiji kao Ajk, nastupam kao Night Elf i ponosno predstavljam RLB (Real Life Buddies) klan. Što se tiče real lifea, studiram pravni fakultet (”najbolja” škola na svetu…), bavim se kojekakvim glupostima i obožavam da provodim vreme igrajući WC3 i jos po neke druge igre.

Kada i kako si počeo da igraš WarCraft 3, i kada si počeo da ga igraš „ozbiljno“

Prve svoje kontakte sa WarCraft trojkom sam imao jos u osnovnoj školi, pre oko 11 godina. To je naravno bilo čisto ubijanje vremena sa drugarima po igraonicama, tako da smo igrali raznorazne Custom Game mape i slično. U tom nekom ”blejanju” zanimala me je ona prava priča WC3, tako da sam počeo kod kuće da igram kampanju i da prelazim misije.

Čim sam skontao kako igra radi, sve je postalo mnogo zanimljivije i zabavnije. Naravno, ništa od ovoga ne bih video da nije bilo mog burazera Nemanje Radulovića aka Qlimax, koji me je bukvalano vukao sa sobom kroz sve ovo.

Što se tiće ozbiljnog igranja, to sam poceo par godina posle otvaranja svog prvog naloga na B-netu, R-(AJK)_Dula. Smešno zvuči :D. Prvi koraci su naravno bili levelovanje na ladderu, koje sam danonoćno forsirao. U jedom trenutku sam bio čini mi se 48-49 lvl, što je bilo poprilično dobro u to vreme.

Šta je ono što tebe lično još uvek drži kod ove kultne igre? Kad bi sad preporučio igru drugima, šta bi im rekao, zašto da krenu da igraju?

Ono što mene najviše drži kod ove igre su ljudi. Moji drugari sa kojima vežbam i igram s vremena na vreme. Sad, situacija je takva da ne možes da preporučis ljudima da nađu drugare da igraju WC3, tako da im preporučujem da igraju sa mnom. WC3 u Srbiji je zaista mnogo više nego prosto igranje na ladderu i besmisleno zamlaćivanje, ovde postoji dosta ljudi koju su uvek za dobru zabavu i druženje. Pa naš najgotivniji član klana Milan Radišić je zvao mene i Atheista da blejimo kod njega par dana i da cepamo ladder pre par godina. Takvim stvarima se ponosim kad kažem da je WC3 najbolja igra na svetu.

Da li ti je Night Elf uvek bila glavna rasa? Zašto si se odlučio baš za NE, šta ti odgovara kod te rase i u njenim mehanikama?

Oduvek sam igrao Night Elfa, u trenutku kad sam video da Demon Hunter može da prebije celu armiju, odmah sam znao da je to ta rasa (smeh). Šalim se naravno. Night Elf me je oduvek privlačio iz razloga što su to elfovi, nekako rasa za sebe, čista estetika igre.

A mehaniku rase sam skontao tek kasnije, čim sam uvideo da sa ovom rasom mogu da igram na 10 različitih načina, još više me je privuklo. Opšte je poznato da sa ovom rasom možete na mnogo načina da dobijete partiju.

Kod Night Elfa mi u stvari najviše odgovara to što mogu da prilagodim igru sebi i svom tempu kako kod okreneš. Recimo Undeadovi taj luksuz nemaju, a kamoli Humani. Pored toga, sviđa mi se što mogu uvek da eksperimentišem sa Night Elfom.

Kada bi sebe sa strane sagledao kao igrača, šta bi rekao, koje su ti najveće vrline, a šta su ti mane koje bi želeo da popraviš?

Heh, kada bih sagledao sebe sa strane kontam da bih bio 70% bolji igrač. Ja sam uvek bio tip koji igra po osećaju i vodi igru. Zato ću citirati ovde mog dobrog druga Atheista: ”Mnogo žuriš”, ”Nemoj da se zalećeš”, ”Prekini da se nerviraš, unosiš mi nervozu”, tako nekako.

Kao svoje vrline bih mogao da navedem da sam dobar u fajtovima i da brzo učim. A kao svoje mane, recimo da je Atheist to lepo objasnio, mada bih dodao da sam poprilčno kratak sa živcima kad me bije neki tamo Blademaster ili kad me Human Tower rašuje.

Ko ti je uzor na svetskoj WarCraft III sceni?

Moj najveći i ujedno i jedini uzor na WarCraft III sceni je RUDAN! Šalim se naravno, poštujem ja našeg MalogMedu, ali ipak moram da kažem da mi je Moon oduvek bio uzor. Nije ni čudo što ga zovu ”5th race”, čovek prosto diže igru na novi nivo.

Kod njega mi se oduvek sviđalo to njegovo strpljenje i staloženost koju ja nemam. Od njega sam naučio dosta toga. Kako se kripuje sa AOW-om, kako se odbraniti od nekih ”cheese” taktika, itd.

Sećam se kada smo brat i ja ustajali baš rano da bi gledali kako Moon bije i savija na turnirima po celom svetu. Taj osećaj koji sam imao dok gledam njega mi je oduvek bio gotivan, pa i danas.

Koje je tvoje mišljenje o trenutnoj WarCraft III meti, da li misliš da je raznovrsnost strategija dobra ili ne?

WC3 je odavno u jednoj jedinoj meti, a to je IMBA meta. Apsolutno ne mora da znači da ukoliko ste dobar i utreniran igrač, da ćete pobediti. To je zapravo nešto to čini ovu igru najboljom, realno. U poslednjih par godina sam skontao da je borba i dobar micro zapravo dosta bitniji od taktike. Pogledajte Rudana na primer. On čovek tera jednu istu priču ceo život i rastura redom. Kada imate stabilnost u fajtu, veće su šanse za pobedu.

Mada nikad ne bih ni potcenio dobru i ”out of meta” taktiku, ali to može da prođe par puta i nikad više. Realna priča je da se sa taktikom dobija partija, ali ne i meč. Tako sam ja recimo dobijao znatno jače igrače sa nekim smešnim taktikama koje nikad ne bi prošle ponovo, jer je njihova snaga u faktoru iznenađenja.

Kada bi mogao danas da se baviš balansom igre, šta bi promenio? Objektivno, ne kao Night Elf igrač.

ODMA DA SE NERFUJE DEMON! Da ne slušam više Zeroxa i Qlimaxa kako kukaju o IMBA Demonu. Šalu na stranu, pre svega bih obogatio sadržaj, dodao bih više stvari i više mogućnosti za svaku rasu. Recimo, stavio bih da Undeadovi nemaju toliko jaku bazu, ali bi im zato poboljšao vojsku u nekom smislu. Humanima bih kule nerfovao bez razmisljanja. Orkovima onog Blademastera da mu smanjim DMG, ali bi im pojačao neke druge jedinice.

Night Elfovima bih promenio dosta toga. Recimo, mislim da je previše imba da se glavna zgrada pomera bez apgrejda, i da Demon rasturi celu armiju kao da je ništa. Treba dati prostora i drugim herojima da zasijaju.

Koje su ti mape omiljene za igranje i šta voliš kod tih mapa?

Najgotivnije mape su mi oduvek bile one na kojima mogu da radim po deset stvari, a da protivnik pojma o tome nema. Da u isto vreme kripujem, dižem ekspanziju, jurim njega po mapi i da uz sve to održavam pritisak na njegovoj strani mape. Takve su recimo TM, TS, EI, itd.

Takođe su mi gotivne mape kao sto je AZ. Mala mapa sa slabijim kripovima i brzim lvl 3 herojem. Čim dostignem to, pravac protivnikova baza i udri do kraja. To je recimo skill mapa koju bolji igrači obožavaju. Retko će neka čudna taktika da prođe na takvim mapama.

A obrnuto, koje mape ti baš i ne prijaju?

Mape poput AI, TR, SV mi nikako ne leže jer su to mape na kojima druge rase imaju dosta prednosti. Naravno ovo sve govorim od slučaja do slučaja. AI mapu obožavam protiv Humana, ali zato protiv ostalih rasa mrzim. TR je mapa koja ima dosta potencijala da partiju odvuče u lategame, zato mi ne odgovara. A SV ko SV, padne ti se Ork tu i odma alt q q (izađeš iz gejma), dođe ti BM u bazu sa Gruntom i može da se slikaš samo.

Mimo Night Elfa, sa kojom sledećom rasom igraš najbolje? A koja ti rasa najmanje odgovara?

Zapravo ja ne umem ni da hodam sa drugim rasama. Toliko sam vremena proveo u Night Elf cipelama, da sam zaboravio kako je igrati nešto drugo. Mada, ako bih morao da se odlučim za rasu sa kojom najbolje igram posle Night Elfa, to bi bio Ork. Sa orkom sam poptuno siguran da imam nesto nalik Demon Hunteru, a to je Blademaster, i da mogu da iznesem gejm sa njim.

Što se tiče rase koja mi najgore odgvoara, to je Undead. To je tako ružna rasa da ja stvarno ne znam zašto se brat Qlimax i Zerox toliko muče da igraju sa tim. Naravno, Undead može da bude ubitačan, ali je mnogo teško igrati sa tom rasom. Prvenstveno provit Orka, pa tek onda protiv ostatka.

Reci nam nešto o domaćoj sceni, igračima i zajednici.

Domaća zajednica je nešto što retko gde ima da se vidi, i ovde i u svetu. To je sklop takvih likova da ja nemam reči da opišem te ljude. Svi su toliko dobro raspoloženi kad se skupimo i krenemo da igramo, i uvek je dobro druženje sa njima. Imamo mi i domaće hejtere, ali i oni su dobri na kraju krajeva.

Dosta se promenilo od početka pa do sad, mada u trenutku kada smo oformili RLB, nekako smo uobličili celu ovu WC3 scenu. Kao što bi Zerox rekao, mi smo dizali temelj, vi napravite kuću. Taj čovek je zaista dosta pomogao našoj sceni i dosta toga postigao sa nama. Tek će da pravimo mi priču druže.

Od ovih poznatijih danas, Rudan, Atheist, Fpx, mogu samo da kažem da bez njih ne bi bilo ništa. Ja sam uvek govorio da je WC3 kod nas više bleja i druženje nego igranje. Mladi Fpx, dečko koji dosta dobro gazi, i uvek raspložen za gejm, samo da smanji malo hejt i prozivanje i sve je kul (smeh).

Ali posebno bih spmenuo ekipu iz Višnjice. 0K0T0, LittleDragon, SupaSajadinRoze, Hell_Boy, to su nenormalno gotivni ljudi. Jedino mi je žao što su se tek nedavno uključili u celu ovu WC3 priču.

Naravno i batica Radišić (Coolno2) i stari vuk Mizza su oduvek bili tu na sceni i zajedno gurali sa nama. Čak su oni i dovodili neke od novih igrača i pomagali svima da nauče da igraju. Sa druge strane, Nataša_RLB i GrayWarden su takođe likovi sa kojima treba blejati i igrati WC3. Ovaj Nataša je zapravo muško, da se razumemo, još uvek nemamo ženskog WC3 igrača na sceni.

Ne smem da ne spomenem i SkyRockya, to je naš RLBovac koji nije iz Srbije već i Bosne. On mi je dosta pomogao da održim celu priču kada su Rudan i Atheist otišli u Kinu da igraju basketa i muvaju Kineskinje.

Sve u svemu, cela scena je brutalno dobra. Da se okupljamo češće mislim da bi napravili još veću i bolju priču nego što je sad.

Da li si zadovoljan svojim nastupom na Games.CON turniru? Kako ti se generalno činio turnir?

Ja sam poprilično zadovoljan svojim nastupom, vežbao sam dosta. Pa samo pet dana pred turnir sam odigrao 160 gejmova ja mislim. Prošle godine sam se opustio, ali zato ove se naoštrio maksimalno. Žao mi je što nisu bili Atheist i Rudan, da i njih ispresavijam u 10 minuta (glasan smeh). Mada, tu smo sledeće godine, biće prilika.

Generalno turnir je bio odličan. Sve pohvale za organizaciju Klan RUR-u i ekipi zaduženoj za WC3. Bez vas ne bismo ni imali gde da se skupimo da igramo. Realno, svi su se cimali maksimalno i zbog toga je ispalo sve kako treba.

Još jednom hvala Vam!

Da li misliš da si u dovoljno dobroj formi da osvojiš turnir i da su tu bili Rudan i AtheistP, tvoji drugari iz tima koje ovom prilikom pozdravljamo.

Pozdrav Rudane. Pozdrav Atheistu.  Mislim da je to sasvim jasno. Oni su zaista dobri igrači i zaslužuju maksimalni respekt. Rudan je top klasa, a Atheist može da bude mnogo opasan.

Kontam da bih ih odvalio za 10 minuta po gejmu kao dva i dva.

Hvala ti na izdvojenom vremenu za razgovor, i vidimo se na novim turnirima!

Hvala vama za sve što se nam pružili i nadam se da ćemo napraviti jos ovakvih turnira.

 

Related Articles