Dota 2 – Vici Gaming preko Liquida do finala, Virtus.Pro skinuo prokletstvo

Dota 2 – Vici Gaming preko Liquida do finala, Virtus.Pro skinuo prokletstvo

Peti dan ESL One Katowice Majora je donio par iznenađenja. Od 3 meča koliko ih je bilo tokom petog takmičarskog dana, dva su završena iznenađujućim rezultatima. Prvi meč nam je donio razbijanje dugogodišnje kletve.

Naime, Virtus.Pro je konačno uspio da savlada Evil Geniuses. Prošlo je 4 godine i 3 mjeseca i 17 dana od njihove poslednje pobjede! A kletva nije mogla biti razbijena na bolji način i u boljem momentu. Pobjedom od 2:1 VP je sebi obezbijedio polufinalni meč protiv totalnog autsajdera top 6 dijela takmičenja – ekipom Fnatic. Sve je krenulo odlično za VP. Prva mapa je riješena za 33 minuta igre, uz sjajne partije 2 core igrača ekipe. Vladimir “Noone” Minenko je odigrao besprekoran meč na Gyrocopteru (11-0-7) a u stopu ga je pratio Roman “Ramzes666” Kushnarev (Terrorblade) koji je imao skor od 11-1-9. EG nije imao šanse. Druga mapa je bila svjedok buđenja zlih genija. Haotičan rani dio meča i 25 ubistava za 12 minuta igre(?!) je išao na ruku ruskoj ekipi. Ipak, EG je uspio da drugu mapu dobije oružjem svog protivnika. Haos tokom cijele mape i samo jedan loš ulty Naga Sirene je bio dovoljan da preokrene vođstvo u korist EG-a. A oni su znalački mapu priveli kraju. Na trećoj smo mapi vidjeli krajnje neobičan pik VP-a. Mid Tinker, safelane Death Prophet. Reklo bi se krajnje nekonvencionalno. Ali, dovoljno dobro da donese pobjedu Rusima. Ponovo su Noone i Ramzes bili na visini zadatka i najzaslužniji za pobjedu svoje ekipe i razbijanje kletve.

Potom je uslijedilo prvo polufinale i meč između Liquida i Vici Gaminga. Ovo je bila prilika za Liquid da se osveti kineskoj ekipi za poraz u polufinalu grupe A, a Kinezima da dokažu da ta pobjeda nije imala veze sa srećom. Team Liquid je silovito krenuo. Agresivnom postavkom lejnova su stavljali pritisak na Zhang “Paparazi” Chengjuna (Gyrocopter). Ipak, sjajan start i 7 hiljada net vrijednosti prednosti u 12. minutu nije značilo ništa. Prerano se Liquid odlučio da krene na highground protivnika (17. minut) i to ih je skupo koštalo. Međutim, ključni momenat se desio u 23. minutu kada je VG počistio svih 5 heroja Liquida ne izgubivši niti jednog. Do kraja prve mape smo vidjeli dominaciju VG-a i uzaludne pokušaje Liquida da se vrati u meč. Na drugoj mapi potpuno druga priča. Amer “Miracle” Al-Barkawi (Jugernaut) je reprizom simultanke iz finala The Internationala donio svojoj ekipi izjednačenje. Za to je bilo potrebno 34 minuta igre. I onda odlučujuća mapa. Peti pik ekipe VG je bio pomalo zaboravljeni Alchemist. Publika je bila dosta skepitčna, ali su zaboravili na činjenicu da je Alche bio u rukama Paparazija. Međutim, to nije spriječilo Liquid da već u 20. minutu uzme prve barake i stekne ogromnu prednost. Ali ako ste mislili da će to biti znak da Vici digne ruke od meča – grdno ste se prevarili. Ipak ovo nije vaš prosječan pub meč. A upornost se itekako isplatila kineskoj ekipi. Oporavili su se u meču u kojem su u 50. minutu bili na ivici gubljenja i poslednjih baraka i gdje su 80% vremena bili u zaostatku. Na kraju, Vici je još jednom skinuo skalp aktuelnom šampionu svijeta i zasluženo ušao u finale ESL One Katowice Majora.

Poslednji meč dana su odigrali Virtus.Pro i najprijatnije iznenađenje ovog Majora – Fnatic. Međutim, neprijatno su iznenadili u ovoj seriji. Veoma lakih 2:0 za VP je značilo drugo finale u tri dosadašnja Majora. 29 minuta je bilo potrebno za pobjedu na prvoj mapi. Ponovo je Noone bio glavna karika uspjeha, sa sjajnih 12-0-5 na Outworld Devoureru. Druga mapa je bila malo uzbudljivija, ali Fnatic nije uspio da prikaže igru kao u meču protiv Secreta. Ovim porazom Fnatic će u duelu sa ekipom Liquid odlučivati o trećem mjestu na ovom Majoru, dok će Virtus.Pro imati priliku da pobjedom u finalu preuzme vođstvo unutar Dota Pro Circuita.

Poslednji dan ESL One Katowice Majora će otvoriti ekipe Liquid i Fnatic u 12 časova dok je veliko finale zakazano za 15 časova. Nakon tih mečeva ćemo znati kako je raspodijeljen nagradni fond od 1,000,000 dolara i 1500 kvalifikacionih poena i da li ćemo imati novog lidera na tabeli Dota Pro Circuita.

Related Articles