Ponovo skandali sa nameštanjem StarCraft mečeva u Južnoj Koreji

Ponovo skandali sa nameštanjem StarCraft mečeva u Južnoj Koreji

U jeku proslave dvadestogodišnjice StarCrafta svakog dana viđamo jako puno lepih stvari, akcija i vesti o ovoj legendarnoj gejming franšizi.

Ali, nažalost, izgleda da proslave često ne mogu da prođu bez loših i negativnih priča, pogotovo kada je esport u Koreji u pitanju, jer je scena ilegalnih kockanja koju drži mafija tamo već odavno umešala prste i u esport, trebali da se podsetimo tužne priče o StarCraft 2 svetskom prvaku Lifeu, koji je tako veliku karijeru upropastio zbog nameštanja mečeva.

Ovoga puta slučaj nas ponovo vraća na originalni StarCraft Brood War, odnosno na Remastered verziju, koja se igra u trenutno najjačem StarCraft Remastered takmičenju, Afreeca Starleague (ASL).

Naime, prema izvorima iz korejskih medija, a koje prenosi Team Liquid, Protoss igrač Sky je uhapšen zbog sumnje da je u saradnji sa mafijom nameštao mečeve i da je pokušao to i dalje da radi. Mečeve je nameštao tokom WEGL Starcraft Remaster Super Fight, a planiramo je da se sa ovim “akcijama” nastavi i tokom Afreeca Starleague pete sezone, koja je ovih dana krenula.

Nadamo se da ovo neće biti previše veliki udarac na StarCraft scenu u Južnoj Koreji, a osim sprečavanja ovoga, treba se postaviti pitanje i zašto neko to radi, odnoso da li je moguće da je novac tu toliko veliki da nadmašuje rizike? Ako je tako, odgovorni trebaju raditi više na edukaciji igrača i prevenciji ovakvih stvari, ali i na raspoređivanju nagrada ravnomernije, kako bi svako imao razlog da se bavi ovom karijerom bez da ulazi u nameštanje mečeva.

Ispod možete videti meč za koji je Sky optužen da je namerno izgubio, pa procenite sami situaciju.

Related Articles