Skandal u Indiji pred Azijske olimpijske igre

Skandal u Indiji pred Azijske olimpijske igre

Kao što ste možda upućeni, ovogodišnje Azijske olimpijske igre u Džakarti biće prvi sportski događaj u istoriji na kome će esport biti zvanično uvršten u takmičarski program igara, što je ogroman korak za dalje razvijanje i širenje esporta. StarCraft 2 se kao esport pod pokroviteljstvom MOK-a pojavio ranije ove godine na Zimskim olimpijskim igrama, ali je ipak bio u pitanju samo promotivni turnir, van zvaničnog programa igara.

Iako smo svi uzbuđeni zbog pojave esporta na Azijskoj olimpijadi, Indijski esport savez je uspeo da baci senku negativnnosti.

Naime, procureo je ugovor koji su predstavnici LoL tima Indije morali da potpišu sa pomenutim savezom, i koji je u najmanju ruku skandalozan. Prvo, savez ne garantuje igračima plaćanje bazičnih troškova u vidu puta i smeštaja, i naglašeno je da sve troškove snose igrači ili treća lica, što se direktno kosi sa standardima OI.

I ne samo to, nego preko svega toga, ugovor od igrača zahteva plaćanje kazni ukoliko se pod bilo kakvim okolnostima ne pojave na održavanju igara, kao i plaćanje za sve eventualne dodatne troškove koji bi se u međuvremenu pojavili. Ceo ugovor možete pročitati na ovom linku.

Nadamo se da će neka viša instanca, poput Azijskog olimpijskog komiteta ili vlasti u Indijii, da reaguje povodom ovog ugovora, koji svakako baca sramotu na esport i šteti razvoju esporta kako u Indiji, ali tako i na širem planu jer predstavlja presedan i loš primer za postupanje prema igračima.

Related Articles