Evolution 2018: Poznat je broj učesnika za sve igre

Evolution 2018: Poznat je broj učesnika za sve igre

Danas su prijave zatvorene za Evolution 2018, najveći fajterski turnir na svetu. Tom prilikom je glavni organizator Mr. Wizard, koji je proteklih meseci stalno obaveštavao o preliminarnim rezultatima, na svom Twitter nalogu objavio konačnu listu broja prijavljenih takmičara za svaku od igara. Rang lista izgleda ovako:

1) DragonBall FighterZ – 2530
2) Street Fighter V: Arcade Edition – 2421
3) Tekken 7 – 1504
4) Super Smash Bros. for WiiU – 1303
5) Super Smash Bros. Melee – 1302
6) BlazBlue: Cross Tag Battle – 1148
7) Guilty Gear Xrd: Rev 2 – 621
8) Injustice 2 – 356

https://twitter.com/MrWiz/status/1020203089670782976

Takođe, pored ovoga, Mr. Wizard nam je dao i tačne podatke o ukupnom broju učesnika i posetilaca. Ove godine EVO beleži broj od 7437 učesnika u odnosu na 6812 od prošle godine čime je zabeležen rast od 9 posto. Sa druge strane, EVO će ove godine imati ukupno 10541 posetioca, što je za 17 posto od prošlogodišnje posećenosti (8964)

Ovaj porast se pripisuje pre svega novim naslovima koji su sa sobom privukli velike brojke: Dragon Ball FighterZ ima 2530 igrača i u pitanju je naslov sa najviše učesnika ove godine, a za BlazBlue Cross Tag Battle se prijavilo 1148 igrača. Zato ove brojke ne prikazuju celu sliku, jer gotovo sve igre koje se vraćaju na EVO su zabeležile pad u prijavama. Street Fighter V je izgubio preko 200 igrača, Obe Smash igre su izgubile približno toliko, Guilty Gear je opao za 25 posto, a Injustice 2 čak za 60 posto što je još drastičnije od pada koji je Mortal Kombat XL imao u svojoj drugoj godini na EVOu. Jedina igra koja je zabeležila porast jeste Tekken, i to za više od 200 igrača i sad ima 1500 prijavljenih učesnika. Uprkos tome što je uzbuđenje povodom izlaska igre prošlo, Tekken je svojim fantastičnim izdanjima na turnirima kupio publiku i igra nastavlja da raste iz dana u dan. Ispod možete videti grafikon koji bolje oslikava promene u brojnom stanju:

Ipak, ne možemo prosto reći da EVO slabi zbog ovakvog stanja. Opadanje je bilo sasvim očekivano za Guilty Gear pošto su oba najnovija naslova iz istog studija, te su Dragon Ball FighterZ i BlazBlue sigurno preuzeli deo publike.

Što se Smash igara tiče, već godinama postoje tenzije između organizacije EVOa i njihove scene. Smash igrači smatraju da se EVO nikada prema njima ophodio sa poštovanjem koje zaslužuju, dok su iz EVOa govorili da Smash igrači ne mogu da imaju poseban tretman. Takođe, u poslednjih par godina su se formirali turniri u Smash igrama koji su njihov pandan EVOu, kao što su Genesis i Big House, te veliki broj igrača bira da ide na te turnire, a ne na EVO, smatrajući da su prerasli ono što im EVO može ponuditi.

Injustice 2 nastavlja trend postavljen još od vremena Mortal Kombat XLa kada je veliki pad u popularnosti u pitanju. Igra nikada nije naišla na odjek u opštoj fajterkoj javnosti, već je potpala u svoju nišu. Takođe, sam tretman Netherrealma da se prethodne igre zapostave čim se nova sprema ili je izašla je dovela do toga da igrači sami nisu predani igri. Iako su ulagali pristojne pare u turnirsku scenu, Netherrealm ne uspeva da pronađe način da se učvrsti kao ozbiljan izazivač na sceni fajtera, te nam ostaje da vidimo da li će Mortal Kombat XL proći bolje.

Street Fighter V je druga priča. Do sada, uprkos kritikama, Street Fighter je uvek imao najviše prijava, ali od izlaska Dragon Balla stvari su se poremetile. Po prvi put na EVOu Street Fighter igra nema najviše prijavljenih, iako se očekuje da će imati najbolji termin i najveću gledanost. Uprkos izmenama, igra i dalje ima dve oprečne struje. Fanovi serijala su i dalje privrženi igri, ali ostatak zajednice je ogorčen zbog pojednošćavanja igre i trenutno je možda i najomraženija, ili barem igra sa najpolarizovanim mišljenjima. Nakon 2016. kada je EVO imao preko 5000 učesnika, Street Fighter nastavlja da beleži mešovite rezultate: ponegde igranost i gledanost stagniraju, na drugim mestima rastu, a na trećim opadaju. Tako smo i dospeli do toga da je igra izgubila 200 igrača u odnosu na prošlu godinu. Ipak, deo toga bi se možda mogao pripisati i Dragon Ball FighterZu, iako ne možemo tvrditi u kojoj meri, s obzirom da snaga franšize i pozitivan odziv vuku igrače iz svih igara.

Međutim, još je rano pričati o jačanju ili narušavanju reputacije EVOa. Iako se trenutno vodi velika polemika povodom najvećeg fajterskog turnira, konačan sud možemo doneti tek nakon samog turnira koji će trajati od 3. do 5. avgusta u Las Vegasu:

Izvor: Twitter

Related Articles