Twitch banovan u Kini

Twitch banovan u Kini

Izgleda da su kineske vlasti poslednjih mesec dana u ozbiljnoj kampanji da regulišu tržište video-igara onako kako njima odgovara.

Period septembra i avgusta u Kini je obeležen uvođenjem znatno strožije kontrole igara koje smeju i ne smeju da se pojave u Kini, uvođenjem mera zabrane mlađoj deci da se igraju igara više od sat vremena, banovanjem raznih naslova koji su smatrani “nepodobnim”…

Najnoviji ovakav potez kineske vlade jeste potpuno iznenadno i neočekivano gašenje Twitch platforme na kineskom internetu. Od danas su u Kini nedostupni i Twitch sajt i Twitch aplikacija za pametne telefone.

Zvanično objašnjenje za ovaj potez još uvek ne postoji, niti je data neka zvanična izjava kineskih vlasti ili pak samog Twitcha, koji je samo potvrdio da je do zabrane došlo.

Neki analitičari da je jedan od razloga nagli rast popularnosti Twitcha u Kini tokom proteklog meseca, kada je postao treća najpopularnija besplatna aplikacija za Android, a što je pre svega rezultat obimnog praćenja esport takmičenja na azijskim igrama u Džakarti, što je polje na kome su zakazali popularni kineski striming portali, Huya i Douyu, pa je moguće da kineska vlada “ubija” konkurenciju domaćim firama.

 

 

Related Articles