Ekipa Ence osvojila StarSeries i svoj prvi veliki trofej

Ekipa Ence osvojila StarSeries i svoj prvi veliki trofej

Posle nedelju dana vrhunskog kanter strajka na StarSeriesu, finska ekipa Ence, osvojila je svoj prvi veliki trofej. U velikom finalu u Kijevu nakon 5 mapa slavili su protiv ruske Vege Squadron.

Obe ekipe nisu bile potpuni autsajderi na ovom turniru, ali malo ko bi rekao da će se baš oni naći u velikom finalu. Ence je tokom celog turnira držao visok kvalitet svoje igre, pa su na ovom turniru završili bez poraza. Od osnivanja ovog sastava niko nije sumnjao u njihov potencijal, pa je bilo samo pitanje vremena kada će oni početi da osvajaju turnire. Vega Squadron je imala malo teži put do finala, pa su nakon skora od 1-2 u prvom delu takmičenja, morali da pobede preostala 2 meča da bi obezbedili mesto u četvrtfinalu. Vega je tim koji dugo nije bio na sceni, pa kad su se pojavili na FACEIT mejdžoru, niko nije znao šta da očekuje od njih. Kao i tada u Londonu, oni su nastavili da pružaju dobre partije i samim tim dokazali su da su i više nego kvalitetan tim, koji možemo očekivati sve česće na nekim većim turnirima.

Finale je počelo juče oko 16:00, a imalo smo sreće da gledamo svih 5 mapa. Prvo se igrao Train, mapa na kojoj je finska ekipa sjajno startovala, ali nije uspela da završi posao. Oni su krenuli na CT strani i na kraju prvog poluvremena poveli su sa 10-5, ali na kraju to vodstvo nije bilo dovoljno, pošto je Vega odnela pobedu sa 16-14.

Druga mapa bio je Inferno, a ovoga puta Ence nije dozvolio ruskoj ekipi da se vrati. Uzeli su 12 rundi u prvom poluvremenu kao slabija strana na toj mapi, pa im nije bio problem da privedu meč kraju ovoga puta. Konačan rezultat bio je 16-6.

Sledeća mapa bio je Dust 2, a po prvi put u finalu, jednu mapu bolje je otvorila Vega. Ruska ekipa je povela sa 4-1, a onda je Ence polako počeo da preuzima inicijativu. Imali su kontrolu u ovom meču sve do 13-7, ali onda Vega prilazi na samo jednu rundu razlike. Pri rezultatu 13-12, Ence se stabilizuje i osigurava pobedu. Sergej je po drugi put u ovom meču završio kao top frager na mapi, pa su sada oni preuzeli vodstvo od 2-1.

Vega je sada moralo da se vrati u meč, nije bilo mesta za greške, a n red je došao Mirage. Mapa koju su oni najviše igrali i mapa na kojoj su najsigurniji. Pored toga Ence bolje otvara meč i kao CT strana uzimaju 9 rundi, ali u drugom poluvremenu Vega je pokazala zašto im je ovo najbolja mapa. Zaigrali su mnogo bolje, pa su do kraja meča svom protivniku prepustili samo 3 runde. Vega je slavila sa 16-12.

Trend se nastavio i u odlučujućoj mapi, pa kao i svaki put do sada Ence slavi u prvom poluvremenu. Ovoga puta uzeli su ubedljivih 12 mapa kao teroristi na Overpasu. Nakon takvog starta za Vegu je bilo jako teško da se povrati u meč. Vega je uspela da uzme 6 od prvih 7 rundi u drugom poluvremenu, ali to će biti sve što su oni prikazali u ovo0m finalu. Rezultat je bio 16-9 na Overpasu, a posle dugačkog finala igrači Ence-a mogli su da predahnu.

Kao prvoplasirana ekipa Ence je osvojio $125 000, a šesnaestogodišnji Sergej je bio proglašen za MVP-a ovog turnira. Mladi igrač iz finske zabeležio je sjajan rejting od 1.25, a u gustoj borbi pobedio je svog saigrača Allua. Takođe on je najmlađi igrač ikada koji je osvojio MVP nagradu jednog većeg turnria.

Oni će za samo nedelju dana igrati kvalifiakcije za EPICENTER u Moskvi, a ukoliko se kvalifikuju, imaće još jednu šansu da se pokažu protiv nekih od največih svetskih timova.

 

Related Articles