Kineska Dota 2 zajednica je i dalje besna zbog rasističkih komentara

Kineska Dota 2 zajednica je i dalje besna zbog rasističkih komentara

Pre neki dan na DreamLeague Majnoru, tokom meča RNG-a i Complexity-a, član severnoamerikče organizacije Gabriel “Skemberlu” Ong je napisao u četu na početku meča ”GL chingchongs”, reč koja se koristi za ismevanje kineskog jezika i naroda.

Skemberlu je od tada dobio dosta mržnje od kineske zajednice, a Complexity ga je kaznio za nezrelo ponašanje. On se na svom tviter nalogu izvinio, ali kineska zajednica i dalje očekuje od DreamLeague ili Valve-a da ga malo ozbiljnije kazne.

Samo par sati kasnije, desio skoro identičan incident, u kojem je Karlo “Kuku” Palad iz TNC Predatora napisao istu reč, ali u svom pub meču. Ni TNC ni Kuku nisu odmah odreagovali na tu situaciju, ali nakon što je cela situacija eskalirala, Kuku je napravio Weibo akaunt na kojem je obrazložio da igrač iz protivničkog tima ima nadimak ChingChong, pa je on njega tako nazvao nakon što ga je taj igrač ubio u igri.

Početkom ove nedelje ta reč je postala Meme na internetu, naročito nakon što je objavljena destinacija narednog Mejdžora u Kini, u gradu Čungking. Od tada mnoge kineske organizacije su zatražile od zajednice i Valve-a da se bore protiv rasizma i kažnjavaju svaki vid istog.

S obzirom na te događaje kineska zajednica već par dana iskazuje svoj bes na oficijalnoj Steam stranici Dote 2, na kojoj u poslednja 2 dana ima preko 12 hiljada komentara na skorije review-ove, koji su uglavnom negativni i dolaze iz Kine. Većinu komentara ostavljaju Kinezi, koji kažu da će prestati da podržavaju igru, ukoliko Valve ne preduzme nešto.

Za sada Valve ništa ne radi povodom izjave Kuku-a i Skemberlua, a pitanje je i da li će išta uraditi, ali ako zanemare ovu situaciju, moraće da se potrude da se ovakve stvari ne ponove, a ukoliko se ponove, kazne bi morale da budu mnogo rigoroznije.

Related Articles