Po prvi put u istoriji, esportisti će primati medalje u rangu sa ostalim sportistima

Po prvi put u istoriji, esportisti će primati medalje u rangu sa ostalim sportistima

Svedoci smo svake godine kako esport dobija sve više i više priznanja od strane raznih institucija, država i organizacija, a sve u cilju borbe za bolja i veća prava ljudi koji se njime profesionalno bave.

Ruku na srce, tu svakako veliki faktor igra i činjenica da se u esportu okreće ogroman novac koji se broji u desetinama i stotinama miliona evra, pa je to svakako i važan deo jednačine kad se sve uzme u obzir.

Jedna od glavnih stavki u ovoj borbi da se esport prizna i izjednačni sa ostalim sportovima jesu Olimpijske igre i Međunarodni Olimpijski Komitet, kao krovna sportska organizacija na svetu. Esport je početkom ove godine imao “zvanično gostovanje” na Zimskim Olimpijskim igrama, gde je u StarCraft 2 Scarlett postala prva esport šampionka na Olimpijskom događaju.

Iako se već neko vreme šuška da će esport biti na Olimpijadi u Parizu 2024. godine, to je još uvek daleko od realizacije, ali će sada po prvi put biti u zvaničnom protokolu na nekom događaju koji sankcioniše MOK. Naime, nekoliko esport naslova će biti zvanične discipline na Olimpijskim igrama jugoistočne Azije, i po prvi put u istoriji će esport takmičari tu dobijati olimpijske medalje!

Među naslovima koji će imati ovu čast su opet StarCraft 2, zatim Dota 2, te Tekken 7, ali i dve mobilne igre, kao naslovi koji su u Aziji veoma popularni – Mobile Legends: Bang Bang i Arena of Valor.

Ove 30. po redu Igre jugoistočne Azije se održavaju novembra naredne godine, pa će i taj novembar ući u istoriju kao prvi olimpijski događaj gde su video-igre i esport bili zvanična discipina igara!

Podsećamo, na Azijskim Igrama ovog leta, esport naslovi su takođe bili prisutni, ali samo “demonstrativno”, ne kao i deo zvaničnog programa.

Related Articles