Dota 2 – Newbee poslužio slatku osvetu u finalu ESL One Gentinga

Dota 2 – Newbee poslužio slatku osvetu u finalu ESL One Gentinga

Newbee je novi šampion ESL One Gentinga. Oni su u finalu, nakon 5 uzbudljivih mapa, savladali Team Liquid sa 3:2. Ovako je prekinuta dominacija evropske ekipe u mečevima protiv kineskog giganta, a Newbee se ujedno osvetio za bolan poraz u finalu prethodnog The Internationala.

Ovom pobjedom je Newbee inkasirao 160,000 dolara i 200 kvalifikacionih poena, dok je Liquidu pripalo utješnih 80,000 dolara i 120 poena. Sa novih 360 poena (ukupno 3060), Liquid se odlijepio od ekipe Virtus.Pro, sa kojom su bili izjednačeni na drugoj poziciji Dota Pro Circuita prije početka malezijskog Minora. Sa druge strane, Newbee se učvrstio na četvrtoj poziciji (1635 poena).

U finalu smo imali priliku da prisustvujemo pravoj rezultatskoj klackalici.

Na prvoj mapi je Newbee pokazao zašto se Naga Siren ne treba propustiti u pik fazu. Ponovo je ona bila prvi puk kineske ekipe i to sa razlogom. Hu “Kaka” Liangzhi je odigrao sjajnu partiju na ovom heroju, iskoristivši njen pun potencijal, te natjerao Liquid da je na drugoj mapi banuju u prvoj fazi. I dok je Kaka imao ulogu asistenta (25 asistencija), Xu “Moogy” Han i Song “Sccc” Chun su imali ulogu egzekutora – Moogy je sa Gyrocopterom imao 10 a Sccc na Outworld Devoureru čak 18 ubistava. Sa druge strane, igrač vrijedan pomena iz Team Liquida je Amer “Miracle” Al-Barkawi, koji je jedini u svojoj ekipi imao pozitivan skor na kraju mape (6-5-4).

Ipak, Team Liquid se brzo oporavio od poraza i na drugoj mapi riješio da banuje Nagu. Na taj su način umnogome olakšali svoj posao, pa je Miracle (Terrorblade) imao prostora da se razmaše. Druga mapa je ipak krenula loše po Liquid, jer je sa agresivnim duom supporta Newbee vršio ogroman pritisak na mid i bot lejn. Ipak, Miracle je za to vrijeme imao dovoljno prostora, koji je to znalački iskoristio. Upravo je taj napravljeni prostor donio ključnu prevagu u par timskih borbi i Liquid je preokrenuo, a zatim i lako priveo mapu kraju.

Na trećoj mapi smo ponovo imali priliku da vidimo Naga Sirenu u akciji. Ovog puta je, pak, Liquid tim koji je pikao. Međutim, Kuro “Kuroky” Salehi Takhasomi nije mogao da parira Gyrocopteru i Phantom Lanceru koji su iza sebe imali podršku Omniknighta. Izgleda da je Newbee itekako znao da je Omniknight bio vrijedan kao prvi pik na ovoj mapi. Ponovo su Sccc i Moogy iznijeli svoju ekipu do pobjede, jedina razlika u odnosu na prvu mapu je to što je Moogy ovog puta imao više ubistava – 13 u odnosu na 10 koliko je imao Sccc. Liquidu nije pomogao ni Invoker pik, i par sjajnih prikazanih poteza od strane Miracle-a, pa je Newbee ponovo došao u prednost i imao meč loptu na četvrtoj mapi.

Liquid je, ipak, još jednom uspio da se trgne i uzvrati udarac. Veoma agresivnim pikom su stavili do znanja ekipi Newbee da žele da završe četvrtu mapu što je prije moguće. A to je i bio slučaj. Ponovo je Miracle briljirao, ovog puta na Dragon Knightu (11-3-13), uz odličnu podršku Lasse Aukusti “Matumbaman” Urpalainena na Lifestealeru (9-1-12). Od samog početka je Liquid imao mapu u svojim rukama, u 23. minutu su srušili prve barake i polako ali sigurno su gušili Newbee, sve do 29. minuta kada je Newbee pozvao GG i odveo nas u odlučujuću petu mapu. Treba napomenuti da je Liquid i na ovoj mapi banovao Naga Sirenu.

A šta se desi ako (pro)pustite Nagu u pik fazu? Newbee će je uzeti kao prvi pik, naravno. Ovog puta nijesu željeli da rizikuju. A osim toga što su uzeli Nagu, uzeli su i Ursu, odmah nakon što je Liquid uzeo Lifestealera. Kada se tome doda i Outworld Devourer za Newbee dolazimo do potpunog out drafta. Liquid je pokušao da se izbavi iz bezizlazne situacije sa Tinker pikom. To im je u neku ruku i uspjelo, ali je trajalo do određenog momenta u meču. Do momenta kada su Sccc i Moogy uzeli svoje Black King Barove. To je bio početak kraja za Liquid. Newbee je nošen fenomenalnom partijom svoja dva core igrača (Sccc na OD-u 12-2-13, Moogy na Ursi 18-2-7) uspio da nemoguće učini mogućim i da nakon 36 minuta pete mape baci Liquid na koljena! Slavlje je moglo da počne.

Finalisti ESL One Genting će imati svega 3 dana za odmor, jer već 1. februara počinje novi Minor – Starladder I-league Invitational koji će se održati u Kini. Pored ekipa Newbee i Liquid tu su još i Mineski, Team Kinguin, Team Empire, Complexity Gaming, LGD Gaming i Infamous.

Related Articles