Iznenađenje godine- Fujimura je osvojio Street Fighter V Stunfest 2018 turnir

Iznenađenje godine- Fujimura je osvojio Street Fighter V Stunfest 2018 turnir

Prošli vikend je bio prava poslastica za sve fanove tabačina sa dva velika turnira koja su se održala u isto vreme. Jedan od njih je bio i Stunfest, možda i najveći turnir u Evropi. Samo iz liste potvrđenih učesnika smo mogli zaključiti da će turniri biti pakleni, a ono što smo imali prilike da vidimo je samo tu teoriju i potvrdilo.

Glavna atrakcija je svakako bio Street Fighter V turnir premier kategorije, a među učesnicima su se našli nekadašnji Evolution šampioni i osvajači nebrojenih turnira širom sveta. Samo neke od igrača uključuju: Daigo, Infiltration, Momochi, Haitani, Itabashi Zangief, Kazunoko, Gamerbee, Smug, Punk, Problem X, NL, Oil King, a konačna lista je još impresivnija.

U moru veterana i elite svetske Street Fighter scene kao glavni favorit se možda izdvajao Infiltration, koji se nakon bizmalne 2017. godine vratio u šampionsku formu sa titulom na EVO Japanu, kao i četvrtim mestom na NorCal Regionalsu u ništa slabijoj konkurenciji nego na Stunfestu. Pored njega, Daigo je takođe beležio odlične rezultate te mu u rezimeu stoje treće mesto na EVO Japanu i drugo mesto na NorCal Regionalsu. Međutim, iz senke je vrebao jedan igrač koji je imao potrebu da se dokaže na najvećoj sceni, a u pitanju je Fujimura, poznat i ranije pod nadimkom Yukadon.

Fujimura spada u jedne od najkonstantnijih igrača na sceni i gotovo je stalan učesnik završnica svih većih takmičenja i među njegovim uspesima stoji plasman među osam najboljih na Evolutionu 2016. i na Capcom Cupu 2017. godine. Međutim, Fujimura je uprkos tim rezultatima kao i trofejima na tri Premier turnira prošle godine stekao reputaciju večitog izazivača, nekoga ko nikada ne može da napravi odlučujući korak. Tako je i ovoga puta Fujimura na Stunfest došao kao neko ko može svima da pomrsi račune, ali od koga se nije očekivalo da će osvojiti čitav turnir.

Fujimura nije imao nimalo lak put do top 8, pa je prvo morao da pobedi igrače kao što su MOV i GO1, da bi pao u donji deo žreba nakon što je u top 16 fazi izgubio od Daiga rezultatom 2-1, ali je potom pao Fuudo što mu je obezbedilo mesto među osam najboljih.

Najviše pažnje je svakako meč između Daiga i Infiltrationa u gornjem delu žreba, ali Fujimura je sebi zacrtao put do finala i nije dopustio sebi da ga bilo šta ometa. Tako je vrlo brzo dobio Gachikuna i Akainua rezultatom 3-0 i sebi zakazao revanš sa Daigom, koji je najpre izgubio od Infiltrationa sa 3-2, a potom dobio drugog korejskog igrača NL-a istim rezultatom.

Iako je u meču sa Akainuom Fujimura pokazao zavidno poznavanje matchupa protiv Guile-a, niko nije mislio da će sa istom lakoćom dobiti i Daiga, koji je trenutno možda i najbolji Guile na svetu. Međutim, upravo to se i desilo. Fujimura je tačno znao kada treba da preskače sonic boom , kako da pritiska Guile-a, a mixupovi koje je pokazao su bili gotovo neodbranjivi i potpuno je deklasirao Daiga ovoga puta.

Potom ga je čekao meč sa OilKingom, koji je upravo izgubio veoma neizvestan meč sa Infiltration. Kako se na kraju ispostavilo, njihov meč nije bio ništa manje neizvestan i uzbudljiv. Za razliku od nekih drugih mečeva, obojica su igrali veoma agresivno, u skladu sa snagama njihovih likova, odnosno Rashida i Ibuki. Obojica su ivukli kečeve iz rukava i pokazali nam sve što znaju, od čega mnogo toga do sada nismo imali prilike da vidimo. Ipak, Fujimura je bio za nijansu bolji i plasirao se u finale gde je morao dvaputa da pobedi Infiltrationa kako bi osvojio titulu na Stunfestu.

Pre početka meča, analitičari, komentatori, ali i fanovi širom sveta su predviđali pobedu za korejskog igrača, iako su svi naglasili da Fujimura u ovakvoj formi ima šta da traži u finalu. Infiltration je pokušao da drži na distanci Fujimuru, ali kao i u meču sa Daigom, pokazao je vrsno umeće u izbegavanju projektila i normala, prepreka koje je po ekranu postavljao infiltration. Kugle Menat je Fujimura kažnjavao sa kunaijem, a kunai iz vazduha je menjao luk njegovog skoka što mu je dodatno pomoglo u manevrisanju po ekranu. Zlatno pravilo tabačina jeste da su zoneri veoma jaki u uspostavljanju kontrole, ali isto tako i da jako teško mogu da je povrate ako je u bilo kom trenutku izgube i to pravilo se još jednom pokazalo tačnim u ovom meču. Fujimura nije imao većih problema da priđe Infiltrationa gde ga je ugnjetavao sa pritiskom i mixupovima koje Ibuki ima. Infiltration nije imao rešenja za ovo i ubrzo je Fujimura resetovao žreb rezultatom 3-0. Ono što je možda još iznenađujuće bilo jeste da ni u drugom setu Infiltration nije nimalo bolje prošao i neverovatno je bilo da igrač kalibra Infiltrationa deluje toliko bezidejno što je dovelo do toga da i drugi set Fujimura pobedi rezultatom 3-0 i tako osvoji svoj prvi premier turnir ove sezone.

Ovom pobedom, Fujimura je osvojio 700 poena na CPT rang listi i sada zauzima treće mesto na globalnom plasmanu sa 990 bodova i praktično je već sada sebi obezbedio učešće na Capcom Cupu krajem sezone. Prvo mesto i dalje zauzima Tokido sa 1280, dok je iza njega Infiltration sa 1140.

Sama pobeda možda ne bi bila toliko iznenađujuća, ali način na koji je Fujimura došao do pobede je čitav svet ostavila bez reči. Ovo bi moglo biti koje će Fujimuru uzdignuti na još viši nivo, a čitav svet će ga sada pomno pratiti.

Rezultati:

1. FD|Fujimura (Ibuki)
2. PG|Infiltration (Menat, Juri)
3. UYU|OilKing (Rashid)
4. CYG|Daigo (Guile)
5. FNATIC|Akainu (Guile)
5. UYU|NL (Cammy)
7. FD|Haitani (Akuma)
7. Gachikun (Rashid)

Izvor: Eventhubs

Related Articles